Bizimle iletişime geçin

GÜNCEL

Cumhuriyet Tarihinin Aylık İhracat Rekoru Kırıldı

Haberler

on

TİM Başkanı Gülle: Pandemiye rağmen 2020 ihracatta rekorlar yılı oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Aralık ayı ve 2020 yılı genel ihracat rakamlarını açıkladı. 2020 Aralık ayında Türkiye’nin ihracatı, pandemi koşullarına rağmen geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 16’lık artışla 17 milyar 844 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamı oldu. Aralık ayında 22 sektör ihracatını artırırken, özellikle 8 sektörün en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaşması dikkat çekti. Aralık ayında 1794 firmanın ilk kez ihracata katılmasıyla da rekor kırıldı. 2020 yılı ihracatı ise 169 milyar 514 milyon dolar ile, Yeni Ekonomi Programı 2020 İhracat hedefi olan 165,9 milyar doların üzerinde gerçekleşmesiyle ihracat ailesi önemli bir başarıya imza attı. Geçtiğimiz yıl Hububat, Mobilya, Çimento, Halı, Meyve Sebze Mamulleri ve Yaş Meyve Sebze sektörleri de yıllık bazda rekor kırdı. 2020 yılında toplam Covid-19 ürünü ihracatı da yüzde 233 artışla 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 17 il tarihlerinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı.

Yeni normalin ilk yılı olan 2021’de ihracat hedeflerinin 184 milyar dolar olacağını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “Geçtiğimiz yıl, ihracat ailesi, 226 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. Rekorlara alışkınız, fakat böylesine zorlu bir atmosferde, rekorlara imza atmak, gerçekten takdiri hak ediyor. Dünya mal ticaretinde bu yıl tarihimizde ilk defa yüzde 1 paya ulaşacağız. Bugün ülkemiz, yılı pozitif büyümeyle kapatıyorsa, bunda en büyük pay sanayicinindir, ihracatçınındır. “Made in Türkiye” markasını, Dünyanın dört bir köşesinde güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Artık Türk İhracatçısı neredeyse kendisiyle yarışır hale geldi. Hedefimiz dış ticaret fazlası veren Türkiye ve bunu Allah’ın izniyle başaracağız” dedi.

61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla Aralık ayı geçici dış ticaret verilerini Ankara’da düzenlenen 2020 Yılı Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı’nda açıkladı. Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre Aralık ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artışla 17 milyar 844 milyon dolar olmasıyla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatına ulaşıldı. Geçtiğimiz yılın tamamında ise ihracat 169 milyar 514 milyon dolar ile Yeni Ekonomi Programı 2020 İhracat hedefi olan 165,9 milyar doların üzerinde gerçekleşti. 6 sektör yıllık bazda rekor kırdı.Bu sektörler 7 milyar 301 milyon dolar ihracatla Hububat,  5 milyar 567 milyon dolarla Mobilya, 3 milyar 760 milyon dolarla Çimento, 2 milyar 731 milyon dolarla Yaş Meyve Sebze, 2 milyar 605 milyon dolarla Halı ve 1 milyar 684 milyon dolarla Meyve Sebze Mamulleri oldu.2020 yılı genelinde ise 25 milyar 549 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Otomotiv sektörü liderliğini korurken; 18 milyar 263 milyon dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörü ikinci, 17 milyar 143 milyon dolara ulaşan Hazırgiyim sektörü ise üçüncü oldu.

“Dünya mal ticaretinde bu yıl tarihimizde ilk defa yüzde 1 paya ulaşacağız”

2020 Yılı Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Her anlamda zorlu bir yılı nihayet geride bıraktık. Ardı ardına zorluklar yaşamamıza rağmen, bugün ulaştığımız ihracat rakamı, ihracat ailesinin değişen koşullara uyum kabiliyetini ve hedeflere ulaşmadaki güçlü iradesini ortaya koymaktadır. Biliyoruz ki, ihracat ülkemizin güvencesidir. Bugün ülkemiz, yılı pozitif büyümeyle kapatıyorsa, bunda en büyük pay sanayicinindir, ihracatçınındır. İhracatın saha neferleri olarak bizler, birçok ilke imza atarak, her koşulda görevlerimizi başarıyla ifa ettik. Dünya mal ticaretinde bu yıl tarihimizde ilk defa yüzde 1 paya ulaşacağız. 2021’de de öncelikli hedefimiz bu payı korumak olacak. 2020 yılının başında, yüksek beklentilerle, tüm dünyanın sesi oldukça gür çıkıyordu. Sonra, bir anda pandemi geldi, sesler bozuldu hatta kesildi, ahenk bozuldu, her şey durdu. Ancak biz durmadık, bozuk seslerin çıkmaya başladığı bir anda adeta bir orkestra gibi bir araya geldik, ahenk ile çalışmaya başladık. Cumhurbaşkanımız liderliğinde, Bakanlarımız, TİM ve İhracatçı Birliklerinin değerli üyeleri, hep beraber büyük bir ekip çalışmasıyla ekonominin çarklarının  ahenk içinde dönmesini sağladık. Artık Türk İhracatçısı neredeyse kendisiyle yarışır hale geldi. Ancak bu başarılar, bizi asla rehavete düşürmeyecek.  Çünkü yol uzun ve hedef belli: “Hedefimiz dış ticaret fazlası veren Türkiye” ve bunu Allah’ın izniyle başaracağız.”

“43 ülkede 45 sanal ticaret heyeti gerçekleştirdik”

İsmail Gülle, ticaret diplomasisi faaliyetlerine, sanal ortamda aralıksız devam ettiklerini belirterek, “Birliklerimizle beraber, 43 ülkede 45 sanal ticaret heyeti gerçekleştirdik. Sanal Heyetlerimizde toplam 874 Firmamız, 2 bin 196 alıcı firmayla, 7 binin üzerinde B2B görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca, 267 firmanın katılımı ile 6 sanal fuar düzenledik. Bu fuarlara 4 binden fazla firma kayıtlı ziyaretçi olurken, yüz binlerce bireysel katılımcı fuarlarımızı ziyaret etti.  Kadın ihracatçılara özel olarak gerçekleştirdiğimiz ilk sanal ticaret heyetiyle Güney Amerika’yı hedefledik. Bizler, her koşulda, mazeret üretmeden, dijital ortamda olsun, fiziksel olsun, çalışmaya ve ihraç etmeye devam edeceğiz.  “Made in Türkiye” markasını, Dünyanın dört bir köşesinde güçlendirmeyi sürdüreceğiz.” diye konuştu.

2021 ihracat hedefi 184 milyar dolar

Yeni normalin ilk yılı olan 2021’de 184 milyar dolar ihracat hedeflediklerine vurgu yapan Gülle şunları söyledi: “Önce bu hedefi, ardından da 200 milyar dolar eşiğini aşmak için pazar çeşitliliğimizi ve küresel ticaretteki payımızı artırmamız gerekiyor. Bu hususta, Merkez Bankası’nın büyükelçilik açılışları ile ilgili ihracat karşılaştırma analiz sonuçları oldukça önemli. Geçtiğimiz yıl, Büyükelçilik açılışları ilgili ülkeye ihracatı yüzde 27, ihracatçı firma sayısını yüzde 7,7 ve ürün çeşitliliğini yüzde 10 artırdı.Diplomasi ve ticaret diplomasisi faaliyetlerinin geliştirilerek sürdürülmesi, Türkiye markasına 2021 yılında da büyük katkılar sunacaktır.Tüm bunlara ilaveten, 2021 yılında, ABD’deki gelişmeleri de dikkatle izlemeyi sürdüreceğiz. Yeni yönetimin, korumacılıkla ilgili atacağı adımların hem dünyaya, hem de bölgeye ihracatımıza etkilerini takip edeceğiz. 2021’de  “Güçlü ihracat için, güçlü finansman” diyerek, İhracatçılarımızı olası dalgalanmalardan koruyacak desteklerin uygulamaya geçirilmesiyle mevcut başarılarımızı daha da ileriye taşımak mümkün olacaktır. Dünyada özel sektöre sağlanan desteklerin 2021’de de devam etmesiyle ticarette finansmanının en kolay sağlandığı yıllardan birini yaşayacağız.  İhracatçılarımızın da bu kaynaklara erişimini sağlamalı, süreçlerini kolaylaştırmalıyız. Bu yıl, firmalarımızın dijital dönüşümüne ve sanayide otomasyon altyapısı çalışmalarına hız vermeli ve lojistik imkanlarını çeşitlendirmeliyiz”

“Türkiye sayılı ülkelerden olacak”

Türkiye’nin büyüme performansında ihracatın katkısına da değinen Gülle, “Dünya ekonomisindeki daralma beklentisi, ortalama yüzde 3-4 düzeyindeyken, Türkiye’nin de 2020 yılında yüzde 1-1,5 seviyesinde daralması bekleniyordu. Ancak, ülkemizin küresel ekonomide bu denli daralmanın yaşandığı bir yılı, özellikle üçüncü ve dördüncü çeyrekteki başarılı ihracat ve sanayi üretimi performansı sayesinde büyüyerek kapatacak sayılı ülkelerden olacaktır. Avrupa, lojistik maliyetler nedeniyle daha yakın bölgelerden tedarik yoluna yönelebilir,  bu avantajı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bu durumdan faydalanabilmek için de lojistik altyapı yatırımlarına ağırlık vererek, lojistik süreçlerini en verimli noktaya taşımalıyız.  Emtia piyasalarındaki yükseliş ihracatımıza yüzde 2-3 oranında pozitif katkı sağlayacaktır.” dedi.

“Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatına imza attık”

İsmail Gülle, Aralık ayında ihracatın, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 16’lık artışla 17 milyar 844 milyon dolar olduğunu ve bu rakamla yalnızca aralık ayının değil, Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatına imza attıklarına dikkat çekti. Gülle, 2020 yılı ihracatının ise 169 milyar 514 milyon dolarla, Yeni Ekonomi Programı 2020 İhracat hedefi olan 165,9 milyar doların üzerinde gerçekleştiğine vurgu yaptı. Gülle, “Koşullar ne olursa olsun, “İhracatla yükselen Türkiye” için, mücadeleye devam edeceğiz.” diye konuştu.

“İlk kez ihracat yapan firma sayısında da rekor kırıldı”

Aralık ayında, ilk kez ihracat yapan firmaların sayısında da bir rekor kırıldığını ifade eden Gülle, “Tam 1794 firmamız, Aralıkta “İhracata Merhaba” dedi. İhracata yeni başlayan bu 1.794 firmamız Aralık ayında 89 milyon 289 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Genel tabloya bakıldığında ise, Aralık ayı içerisinde Toplam 42.772 firmamız ihracat gerçekleştirdi. 2020 yılının tümünde ise ihracat ailesine katılan 18.123 firmamız 3,57 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2021’de de ihracat ailesi hızla büyümeye devam edecek.” şeklinde konuştu.

“6 sektörümüz yıllık bazda rekor kırdı”

Aralık ayı ve 2020 yılı genelinde sektörlerin performansları ile ilgili Gülle şunları söyledi: “Önceki yılın aynı ayına göre 22 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu sektörlerimizin 8 tanesi ise en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. İlk kez bu kadar farklı sektörümüzün ihracatta rekor kırdığını görüyoruz. Bu sektörlerimiz; 1 milyar 222 milyon dolarla Elektrik-Elektronik, 835 milyon dolarla Makine ve Aksamları, 770 milyon dolarla Hububat, 574 milyon dolarla Mobilya, 489 milyon dolarla İklimlendirme Sanayii, 406 milyon dolarla Yaş Meyve, 290 milyon dolarla Halı ve 256 milyon dolarla Su Ürünleri ve  Hayvansal Mamuller oldu. Sektörlerimizin yıllık ihracat rakamlarına baktığımızda ise, 6 sektörümüzün yıllık bazda rekor kırdığını görüyoruz. Bu sektörlerimiz, 7 milyar 301 milyon dolar ihracatla Hububat, 5 milyar 567 milyon dolarla Mobilya, 3 milyar 760 milyon dolarla Çimento, 2 milyar 731 milyon dolarla Yaş Meyve Sebze, 2 milyar 605 milyon dolarla Halı ve 1 milyar 684 milyon dolarla Meyve Sebze Mamulleri oldu. Rekorlara alışkınız, fakat böylesine zorlu bir atmosferde, rekorlara imza atmak, gerçekten takdiri hak ediyor, ihracat ailemizin her bir neferiyle gurur duyuyoruz”

Gülle şöyle devam etti:

“Sektörel anlamda, Aralık ayında; 2 milyar 799 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Otomotiv sektörümüz liderliğini korurken; 1 milyar 800 milyon dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci, 1 milyar 662 milyon dolara ulaşan Hazırgiyim sektörümüz ise üçüncü, 1 milyar 383 milyon dolara ulaşan çelik sektörümüz dördüncü, 1 milyar 222 milyon dolara ulaşan elektrik-elektronik sektörümüz beşinci, 835 milyon dolara ulaşan makine sektörümüz altıncı, 820 milyon dolara ulaşan demir ve demir dışı metaller sektörümüz yedinci, 770 milyon dolarlık ihracatla hububat sektörümüz sekizinci, 769 milyon dolara ulaşan ihracatla tekstil sektörümüz dokuzuncu, ve 574 milyon dolara ulaşan ihracatla mobilya sektörümüz onuncu oldu. Aralık ayının en güçlü performansına imza atan sektörler; Yüzde 69 artışla 188 milyon dolara ulaşan  Gemi ve Yat; yüzde 30 artışla 480 milyon dolara ulaşan Madencilik; yüzde 29 artışla 770 milyon dolara ulaşan Tekstil sektörleri oldu.”

Otomotiv sektöründen 25 milyar 549 milyon dolarlık ihracat

Toplam 23 sektörün 1 milyar dolarlık ihracat rakamını aşma başarısını gösterdiğine dikkat çeken Gülle, “Sektörlerimizin yıllık performansına baktığımızda ise; 25 milyar 549 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Otomotiv sektörümüz liderliğini korurken; 18 milyar 263 milyon dolara ulaşan Kimyevi Maddeler sektörümüz ikinci, 17 milyar 143 milyon dolara ulaşan Hazırgiyim sektörümüz ise üçüncü, 12 milyar 675 milyon dolarla çelik sektörümüz dördüncü, 11 milyar 55 milyon dolarlık ihracatla elektrik-elekronik sektörümüz beşinci, 8 milyar 256 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller sektörümüz altıncı, 7 milyar 543 milyon dolarla makine ve aksamları sektörümüz yedinci, 7 milyar 301 milyon dolarla hububat sektörümüz sekizinci, 7 milyar 287 milyon dolarla tekstil sektörümüz dokuzuncu ve 5 milyar 567 milyon dolarlık ihracatla mobilya sektörümüz onuncu oldu.” diye konuştu.

İhracatta hangi sektörler öne çıktı

Aralık ayında sektörlerimizdeki çarpıcı artışlar ise; Çelik sektörümüz; Belçika’ya ihracatını yüzde 269 artışla 57 milyon dolara, ABD’ye ihracatını ise yüzde 162 artışla 76 milyon dolara çıkardı. Kimyevi Maddeler sektörümüz Aralık ayında, Hollanda’ya ihracatını yüzde 121 artışla 76 milyon dolara, Belçika’ya ihracatını ise yüzde 109 artırarak 59 milyon dolara yükseltti. Elektrik-Elektronik sektörü ihracatımız, İtalya’ya yüzde 102 artışla 57 milyon dolara, Almanya’ya yüzde 49 artışla 120 milyon dolara çıkardı. 2020 yılı genelinde ise;

Gemi ve Yat sektörümüz; Rusya’ya ihracatını 11 katına çıkararak 140 milyon dolara, Marşal Adalarına ihracatını ise 3 katına çıkararak 238 milyon dolara, Çelik sektörümüz ise Hong Kong’a ihracatını yüzde 169 artırarak 273 milyon dolara, Peru’ya ihracatını ise yüzde 92 artırarak 129 milyon dolara, 2020’de, Hububat sektörü ihracatımız Venezuela’ya yüzde 86 artışla 195 milyon dolara, Cibuti’ye yüzde 80 artışla 214 milyon dolara çıkardı.

2020 yılında 226 ülke ve bölgeye ihracat

Aralık ayında ihracatçılarımız, ülkemizin bayrağını 209 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Yılın tümünde ise, ihracat ailesi, 226 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. 2020 yılında ilk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 48,9 oldu. İlk 20 ülkede bu pay yüzde 66,2 olarak gerçekleşti. Aralık ayında ihracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 10 ülke; Aralık ayında en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 10 ülke; 1 milyar 572 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 111 milyon dolarla Birleşik Krallık, 1 milyar 84 milyon dolarla ABD, 976 milyon dolarla Irak, 849 milyon dolarla İtalya, 810 milyon dolarla Fransa, 643 milyon dolarla İspanya, 511 milyon dolarla Hollanda, 504 milyon dolarla İsrail, 472 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri oldu.  Aralık ayında en çok ihracat gerçekleştirilen 20 ülkenin 18’ine ihracatımız arttı.

39 ülkeye ihracatımız 1 milyar doları aştı

2020 yılında ilk 10 ülke ise; 15 milyar 977 milyon dolarla Almanya, 11 milyar 242 milyon dolarla Birleşik Krallık, 10 milyar 186 milyon dolarla ABD, 9 milyar 136 milyon dolarla Irak, 8 milyar 78 milyon dolarla İtalya, 7 milyar 194 milyon dolarla Fransa,6 milyar 688 milyon dolarla İspanya, 5 milyar 191 milyon dolarla Hollanda, 4 milyar 703 milyon dolarla İsrail ve 4 milyar 495 milyon dolarla Rusya oldu. 2020 yılının tamamında ise en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz  20 ülkeden 7’sine ihracatımız arttı. 39 ülkeye olan ihracatımız 1 milyar doları aştı.

AB’ye 70 milyar dolarlık ihracat

Aralık ayında, ülke gruplarına göre ihracatta ise, en büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatımız yüzde 21,5 artışla, 7,2 milyar dolarlık bir hacme ulaşarak yüzde 40 pay aldı. Aralık ayında 19 AB ülkesine ihracatımız arttı. AB haricindeki diğer Avrupa ülkeleri toplamında Avrupa kıtasının, Aralık ayı ihracatımızdaki payı ise yüzde 54,5 oldu.2020 yılının tamamında ise; Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatımız 70 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılında 8 AB ülkesine ihracatımız artış gösterdi. AB’nin ihracatımızdaki payı yüzde 41,3 olurken, Avrupa kıtasının ihracatımızdaki payı ise yüzde 55,7 oldu. 2020 yılında, diğer ülke gruplarında ise,  Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 31,3 milyar dolar;  Afrika kıtasının tamamına 15,2 milyar dolar; Uzak Doğu ülkelerine 12,8 milyar dolar; Kuzey Amerika’ya ise 11,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi.

Aralık ayında 57 ilin ihracatı arttı

Aralık ayında 57 ilin ihracatı attı. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 10 ilimiz sırasıyla; 6 milyar 609 milyon dolarla İstanbul, 1 milyar 420 milyon dolarla Kocaeli, 1 milyar 314 milyon dolarla Bursa,  938 milyon dolarla İzmir, 886 milyon dolarla Gaziantep, 796 Milyon dolarla Ankara, 573 Milyon dolarla Sakarya, 478 Milyon dolarla Manisa, 331 Milyon dolarla Denizli ve 270 Milyon dolarla Hatay oldu. 

Kastamonu ve Şırnak ihracatı dikkat çekti

En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 254 artışla 36 milyon dolara ulaşan Kastamonu; yüzde 128 artışla 129 milyon dolar ihracat yapan  Yalova; yüzde 83 artışla 29 milyon dolarlık ihracata imza atan Burdur’da oldu. Kastamonu’da Madencilik sektörü ihracatını 57 katına çıkararak 14,4 milyon dolar oldu.  Kayseri’de Hazırgiyim sektörü ihracatını 18 katına çıkararak 13,4 milyon dolara,  Şırnak’ta Yaş Meyve Sebze sektörü ihracatını yüzde 300 artırarak 26,1 milyon dolara yükseltti. 

17 ilimiz tarihlerinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı

2020 yılının tamamında ise; en çok ihracat gerçekleştiren ilk 10 ilimiz sırasıyla; 66 milyar 677 milyon dolarla İstanbul, 12 milyar 881 milyon dolarla Bursa, 12 milyar 271 milyon dolarla Kocaeli, 9 milyar 535 milyon dolarla İzmir, 7 milyar 932 milyon dolarla Gaziantep, 7 milyar 766 milyon dolarla Ankara, 4 milyar 460 milyon dolarla Sakarya, 4 milyar 180 milyon dolarla Manisa, 3 milyar 191 milyon dolarla Denizli ve 2 milyar 434 milyon dolarla Hatay oldu. 17 ilimiz tarihlerinin en yüksek ihracat rakamlarına ulaştı. 16 ilimiz ise 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirme başarısını gösterdi. En dikkat çekici artışlar ise; yüzde 211 artışla 300 milyon dolara ulaşan Kastamonu; yüzde 60 artışla 106 milyon dolarlık ihracata imza atan Adıyaman; yüzde 37 artışla 634 milyon dolar ihracat yapan Şırnak’ta oldu. 2020 yılında, Mardin’de Makine sektörümüz ihracatını yüzde 536 artırarak 135 milyon dolara, Şırnak’ta Yaş Meyve Sebze sektörümüz ihracatını yüzde 174 artırarak 151 milyon dolara,  Ankara’da Hazırgiyim sektörümüz ihracatını yüzde 146 arttırarak 159 milyon dolara çıkardı.

Covid-19 ürünleri ihracatı hız kesmedi

Covid-19 ürünleri ihracatı, Aralık ayında da hız kesmedi. Aralıkta, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; maske ve önlük yüzde 610 artışla 44,3 milyon dolara,  solunum cihazları yüzde 395 artışla 3,4 milyon dolara, tanı kitleri yüzde 162 artışla 13,3 milyon dolara, dezenfektan ihracatı ise yüzde 78 artışla 32,9 milyon dolara çıktı. Aralık ayında, toplam Covid-19 ürünü ihracatı yüzde 208 artışla 94 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılının tamamında; 2019 yılına göre; solunum cihazları yüzde 1093 artışla 103,4 milyon dolara, maske ve önlük yüzde 508 artışla 442,8 milyon dolara, tanı kitleri yüzde 169 artışla 117,8 milyon dolara,  dezenfektan ihracatı ise yüzde 126 artışla 521,5 milyon dolara yükseldi. 2020’de, toplam Covid-19 ürünü ihracatı yüzde 233 artışla 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Miktar bazında da artış devam etti

Miktar bazında ihracatımız ise; Aralık ayında,  geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 34,6 artarak 16,4 milyon ton olarak gerçekleşti. 2020 yılında ise, geçen yıla göre, yüzde 6,1 artarak, 155 milyon tona yükseldi.

Parite etkisi pozitif yansıdı

Son dönemde Euro Dolar paritesindeki artış, ihracata pozitif yansıdı. Aralık ayında paritedeki artışın pozitif etkisinin  689 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın tümünde ise paritedeki yükselişin pozitif etkisi 1,64 milyar dolar oldu.

21 bin 613 firma ihracat işlemlerinde TL’yi tercih etti

Aralık ayında Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 177 ülkeye toplam 5 milyar 592 milyon TL  tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi. 7 bin 391 firmamız ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti. 2020 yılının tümünde ise; 205 ülkeye toplam 53 milyar 971 milyon TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi.  21 bin 613 firmamız ihracat işlemlerinde Türk Lirasını tercih etti.

DÜNYA

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen resepsiyona katıldı

Haberler

on

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, parlamenterler, büyükelçiler, düşünce kuruluşu temsilcileri, Birleşik Krallık basın mensupları, iş dünyası ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı bir resepsiyonda konuşma yaptı.
“Kıbrıs Sorununun 60 Yılı” başlıklı etkinlik, Holbeach’li Lord Taylor ve Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet kampanyası tarafından Parlamento Binası’ndaki The Pavilion’da gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Tatar burada yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Kıbrıslı Türklerin Cumhurbaşkanı olarak, halkımın gelişimini olumsuz etkileyen izolasyon ve kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyorum. Halkımın izole edilmesinin bu çağda yeri yoktur, çünkü halkım Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması için tüm müzakere süreçlerinde yoğun çabalar ortaya koydu. Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs sorununa adil, pratik ve sürdürülebilir olacak müzakere edilmiş bir çözüm bulunmasını istemektedir”.

Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kıbrıs’ta iki Devlet arasında istikrar ve iş birliği istiyoruz. Kıbrıs’ta son 60 yıldır fiilen iki devlet bulunmaktadır ve ileriye dönük doğru yol, Kıbrıs’a sadece 60 km mesafede bulunan Türkiye üzerinden taşınması mümkün olan doğal kaynaklar konusunda iş birliği yapmaktır.”

Cumhurbaşkanı Tatar, birkaç gün önce Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile enterkonnekte konusunda önemli görüşmeler yaptık. Kıbrıs’ın hem kuzeyini hem de güneyini, zaten AB’ye bağlı olan Türkiye üzerinden birbirine bağlayabileceğimiz, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında bir köprü olabilecek ve geleceğe yönelik güveni arttıracak çok daha uygulanabilir bir proje öneriyoruz. Kıbrıs’ta ilerlemenin yolu iki devletin enerji, su, mayın temizleme ve düzensiz göç gibi Ada’nın karşı karşıya olduğu güçlüklerin ele alınması gibi farklı alanlarda iş birliği yapmasından geçmektedir. Sizlere burada, Parlamenterler Meclisinde hitap ederken, uluslararası topluma Kıbrıs Rum tarafını Kıbrıslı Türklerle iş birliği yapmaya teşvik etmeleri çağrısında bulunuyorum, zira KKTC’nin statüsünün güçlendirilmesi anlamına geleceği bahanesiyle bizimle iş birliği yapmayı reddediyorlar. Ancak, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki kurucu ortağından biri olduğu, self-determinasyon hakkına sahip olduğu, tarihi ve kültürü nedeniyle ve Ada’nın Türkiye’ye coğrafi yakınlığı nedeniyle Kıbrıs meselesinin bir tarafı olduğumuz gerçeğini kimse inkâr edemez. Ada’ya sadece 40 mil uzaklıkta bulunan ve Ada’nın refahı için bize büyük bir fırsat sunan Anavatan Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının rızası olmadan hiç kimse Kıbrıs sorununa çözüm bulamayacaktır.”

Türkiye’nin bugün 80 km’lik deniz altı boru hattıyla KKTC’ye yılda 75 milyon m3 tatlı su taşıdığınıa değinen Cumhurbaşkanı Tatar, “Küresel ısınma ve yağışların azalması nedeniyle su kaynakları çok azalan ve kuraklığın pençesindeki ülkemize Cumhurbaşkanı Erdoğan sayesinde Türkiye’den su taşıyoruz. Bu su, Kıbrıs Adası için çok kıymetlidir. Turizm, tarım ve diğer sektörlerimiz için çok önemli. Dolayısıyla biz diyoruz ki bunu Kıbrıslı Rumlarla paylaşabiliriz. Eğer adil, pratik ve sürdürülebilir bir çözüm bulabilirsek, Türkiye limanlarını Kıbrıs Rum gemi ve deniz araçlarına ve diğer tesislere açacaktır. Türkiye’nin hava sahası da Larnaka’ya doğrudan uçuşların yapılabilmesi için açılacak, Kıbrıslı Rumlar çok daha fazla refaha ulaşabilecekler. Bu da gelecek nesillere çok daha fazla refah, barış ve işb irliği sunmamızı sağlayacaktır” dedi.

İngiliz halkının bu vizyonu destekleyeceğine inanç belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ta iki Egemen İngiliz Üssü bulundurmaktadır. Ortak bir tarihimiz ve kültürümüz var, İngilizlerin adalet ve herkes için eşitlik değerlerini paylaşıyoruz. Birleşik Krallık’ta yaşayan en az 350,000 Kıbrıslı Türk var, bunlar ülkede hayatın farklı alanlarında başarı elde ettiler ve Anavatanları KKTC ile de güçlü bağları vardır.. Uzun süredir sürüncemede olan Kıbrıs sorununa adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak gelecek nesillere borcumuzdur” dedi.

BM Genel Sekreterinin Maria Angela Holguin Cuellar’ı yeni bir süreç başlatmak üzere iki taraf arasında ortak bir zemin olup olmadığını araştırmak üzere Özel Temsilcisi olarak atadığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Egemen eşitliğimiz ve eşit uluslararası statümüzle ilgili olarak bizi tatmin edecek hususları ilettik. İki devletli çözüm için yeni bir vizyonumuz var. İki devletli çözüme giden yolda, egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası statümüzün kritik önemde olduğunu ve teyit edilmesi ve kabul edilmesi gerektiğini belirttik. Bunlar tarihten gelen ve Kıbrıs ortaklık Cumhuriyetini kuran 1960 anlaşmalarında yer alan doğal haklarımızdır. Kıbrıslı Türkler eşit doğal haklara sahip cumhuriyetin kurucu ortaklarıdır” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Halkı’nın egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmeden yeni ve resmi müzakerelere başlanamayacağının da altını çizdi.

Kıbrıs Adası’nın tarihine de değinen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk Halkı’nın yarım asrı aşkın bir süredir çözüme ulaşmak için her zaman çetin çabalar ortaya koyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Uzun yıllar süren müzakerelerin ardından Nisan 2004’te Annan Planı olarak bilinen BM Kapsamlı Çözüm Planı Ada’nın her iki tarafında ayrı ayrı eş zamanlı referanduma sunuldu. Kıbrıs Rum Tarafı planı ezici bir çoğunlukla yüzde 76 oranında reddetmiştir. Kıbrıs Türk Halkı ise planı yüzde 65 oranında kabul etti. Bir hafta sonra Kıbrıslı Rumlar AB’ye üye olarak kabul edilirken, Kıbrıslı Türkler bu denklemin dışında tutuldu. Uluslararası toplum tarafından izolasyonumuzun sona erdirilmesi, yani ülkemle doğrudan uçuşların ve doğrudan ticaretin engellenmesi konusunda verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Sporcularımız bile önde gelen önemli uluslararası spor turnuvalarına katılamıyor. Buse Savaşkan isimli bir Kıbrıslı Türk atlet, Türkiye milli takımında yer alarak Paris Olimpiyatlarına katılabildi. Futbol kulüplerimiz ceza alacakları için başka ülkelerin kulüpleriyle uluslararası dostluk maçları bile yapamıyor. Nerede benim halkıma adalet ve eşit muamele? Uluslararası topluma ve garantör güçlerden biri olan İngiltere’ye bu politikaları gözden geçirmeleri ve izolasyonumuza son vermeleri için çağrıda bulunuyoruz. Bu ele alınması gereken bir insan hakları meselesidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Annan Planı döneminde görev yapan İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un bugün Kıbrıs’ta iki devletli bir çözümü desteklediğini ve çözümden önce Kıbrıs Rum tarafının AB üyesi olmasının hata olduğunu söylediğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Tatar, Lord Holbeach’e, Parlamenterlere, Büyükelçilere, düşünce kuruluşu temsilcilerine ve tüm seçkin konuklara etkinliğe katıldıkları için teşekkür etti.
Lord Holbeach ise Cumhurbaşkanı Tatar’a şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Tatar, kendisine göre iki devletli çözümün tek yol olduğunu açıkça ifade etti. Bizim çıkarlarımızın da Kuzey Kıbrıs devletini inşa etmekte yattığını görebiliyorum. Onun gibi zeki bir adamın bu ülke için bir övünç kaynağı olduğunu ve Kıbrıs Türk halkı için çabaladığını söyleyebilirim. Birçok yönden onların Anavatanını temsil ediyor ve kendisini burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum.”

Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet kampanyası eş başkanları Çetin Ramadan ve Rikki Williams da resepsiyonda, kampanyanın hedefleri ve projeleri hakkında bilgi verdiler.

OKUMAYA DEVAM ET

DÜNYA

OSB SAYISI 362’YE ULAŞTI

Haberler

on

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Edirne Uzunköprü Atatürk OSB ve Gaziantep Nurdağı OSB ile organize sanayi bölgelerimizin sayısını 362’ye çıkardık. 120 bin hektarlık alanda, 362 OSB ile üretim altyapımızı sağlamlaştırdık.” dedi.

Bakan Kacır, sosyal medya adresi X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Türkiye üretiyor, güçleniyor. Edirne Uzunköprü Atatürk OSB ve Gaziantep Nurdağı OSB ile organize sanayi bölgelerimizin sayısını 362’ye çıkardık. Her yeni Organize Sanayi Bölgesi, üretim kapasitemizi artırıyor, ekonomimize katkı sağlıyor. 120 bin hektarlık alanda, 362 OSB ile üretim altyapımızı sağlamlaştırdık. Türkiye’nin her bölgesinde istihdam ve yatırım fırsatlarını büyütüyoruz. Sanayimizi daha da güçlendirecek adımlar atmaya devam ediyoruz. Yatırımlarımızla Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna hız kesmeden devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

362 OSB’YE ULAŞILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, 2 yeni OSB’ye daha sicil verilerek tüzel kişilik kazandırıldı. Toplam OSB sayısı 362’ye yükseldi. Yeni kurulan 100 hektar büyüklüğündeki Edirne Uzunköprü Atatürk OSB ve 100 hektarlık Gaziantep Nurdağı OSB ile toplamda yaklaşık 120 bin hektarlık alanda kurulu 362 OSB’ye ulaşıldı.

OKUMAYA DEVAM ET

DÜNYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Üyesi Kıratlı’nın yemin törenine katıldı

Haberler

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Metin Kıratlı’nın yemin törenine katıldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan Salonu’nda gerçekleştirilen törene gelişinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra törenin düzenlendiği salona geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kıratlı’nın üyelik yeminini ve kisvesinin giydirilmesi töreni ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Özkaya’nın konuşmasını takip etti.

OKUMAYA DEVAM ET

DÜNYA

DÜNYA3 gün önce

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen resepsiyona katıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, parlamenterler, büyükelçiler, düşünce kuruluşu temsilcileri, Birleşik Krallık basın mensupları, iş dünyası ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı bir...

DÜNYA4 gün önce

OSB SAYISI 362’YE ULAŞTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Edirne Uzunköprü Atatürk OSB ve Gaziantep Nurdağı OSB ile organize sanayi bölgelerimizin sayısını...

DÜNYA4 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Üyesi Kıratlı’nın yemin törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Metin Kıratlı’nın yemin törenine katıldı. Anayasa Mahkemesi (AYM) Yüce Divan Salonu’nda gerçekleştirilen...

DÜNYA7 gün önce

Türk Devletleri Teşkilatı Adalet Bakanları Konseyi’nin ilk toplantısı Kazakistan’ın Astana şehrinde yapıldı.

Kazakistan Astana

DÜNYA1 hafta önce

Emine Erdoğan, İstanbul Çocukları Vakfı Koruyucu Aile Şenliği’ne katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul Valiliğince düzenlenen İstanbul Çocukları Vakfı Koruyucu Aile Şenliği’nde koruyucu aileler ve çocuklarla...

DÜNYA2 hafta önce

Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

“Türkiye’ye Hoş Geldiniz”

DÜNYA2 hafta önce

30 Ağustos Zafer Bayramı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,...

DÜNYA2 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ’30 Ağustos’ mesajı

“Büyük Zafer, milletimizin Anadolu topraklarındaki varlığını ebediyen tescil etmiştir”Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Gazi Mustafa Kemal...

DÜNYA3 hafta önce

Türk Hava Yolları, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Ana Sponsoru Oldu

Türk Hava Yolları

DÜNYA3 hafta önce

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nu kabul etti

Kabulde, TC Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı da hazır bulundu. Bakan Uraloğlu’nu, Cumhurbaşkanlığı’na...

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

seers cmp badge
tr_TRTurkish