Kazakistan’ın Cumhuriyet Bayramı Ankara’daki JW MARRIOTT Otelde düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı.
Kazakistan’ın CUMHURİYET BAYRAM- Milli Günü-dolayısıyla Ankara JW MARRIOTT otelde bir resepsiyon verildi.
Kazakistan Büyükelçisi Yerkebulan SAPİYEV resepsiyona ev sahipliği yaptı.
Kazakistan’ı CUMHURİYET BAYRAMI resepsiyonunda Türkiye’yi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan KURTULMUŞ temsil etti.
CUMHURİYET BAYRAMI Resepsiyonuna Büyükelçiler, Askeri Ataşeler, elçilik görevlileri ve seçkin bir davetli topluluğu katıldı.
Kazakistan Cumhuriyey Bayramı Resepsiyonu iki ülkenin milli marşlarının seslendirilmesiyle başladı.
Milli marşların seslendirilmesinin akabinde konuşmalara geçildi.
Resepsiyonda, ilk olarak kürsüyle Kazakistan Büyükelçisi Yerkebulan SAPİYEV geldi.
Ekselansları Büyükelçi SAPİYEV konuşmasında şunları söyledi: “Kazakistan Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle düzenlenen resepsiyonumuza hoş geldiniz!
1991 yılında kardeş Türkiye Cumhuriyeti, Kazakistan’ın bağımsızlığını dünyada tanıyan ilk ülke oldu. Bu adım tarihi, dili, kültürü aynı halklarımızın birbirleriyle olan kardeşliği gösterdi ve karşılıklı yararlı işbirliğinin geliştirilmesi için büyük imkanlara yol açtı. Halklarımızın parlak geleceği ile iyiliğine yönelik üst düzey temaslar sürekli olarak gerçekleştirilmektedir. Devlet Başkanlarının eş başkanlığında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi, Kazakistan Başbakanı ile Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısının eş başkanlığında Hükümetlerarası Ekonomik Komisyonu, Dışişleri Bakanları düzeyinde Ortak Stratejik Planlama Grubu aktif olarak faaliyet göstermektedir. Tüm düzeydeki karşılıklı ziyaretler işbirliğimizi daha da güçlendirmektedir.
Bu yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş’un, Milli Savunma, Adalet, Gençlik ve Spor Bakanları’nın Kazakistan’a ziyaretleri gerçekleştirildi. Öte yandan Kazakistan Başbakanı, Dışişleri ve Tarım Bakanları Türkiye’yi ziyaret etti.
Ekonomik ve yatırım işbirliği, ikili ilişkilerin gündeminde önemli bir konudur. Türkiye, Kazakistan’ın en büyük 5 ticaret ortaklarından biridir. Kazakistan’da yaklaşık 4 bin Türk şirketi başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyor. 2023 yılında ikili ticaret hacmi 6,1 milyar dolar oldu. Türkiye ülkemizin ekonomisine 5 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Kazakistan’ın Türkiye’ye yaptığı yatırım hacmi ise 2 virgül 2 milyar dolara ulaştı. İkili hizmet ticareti de artmaktadır. 2023 yılında ülkelerimiz arasındaki karşılıklı hizmet ticaretinin hacmi 158 virgül 4 milyon dolar olurken, bu rakam 2024 yılının sadece ilk yarısında 331 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Bugünlerde Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler tüm yönlerde dinamik olarak gelişiyor. Ortak tarihimiz, dil ve kültürel köklerimiz, genişletilmiş stratejik ortaklığın sağlam temelini oluşturmuştur. Devlet Başkanlarımızın yapıcı yönergeleri; hükümetlerarası ve parlamentolararası ilişkiler; ticari, ekonomik ve yatırım işbirliği; kültürel ve insani bağlantılar kardeş halklarımızın yararına hizmet etmektedir. Bu bağlamda, Kazakistan ile Türkiye arasındaki kardeşlik ve karşılıklı desteğe dayalı ilişkilerin önemini tekrar vurgulamak isterim. Ülkelerimiz arasında varılan anlaşmalar ve tüm işbirliği mekanizmaları, ikili bağlarının daha da güçlendirilmesine olumlu bir ivme kazandıracağına inancım tamdır.
Kazakistan-Türkiye kardeşliği daha da güçlü olsun!
Büyükelçi SAPİYEV’in konuşmasının hemen Akabe’inde kürsüye TBMM Başkanı Numan KURTULMUŞ geldi.
Numan KURTULMUŞ, sözlerinin başında Kazakistan Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş daha sonra konuşmasında, 1991’de bağımsızlığını kazanan Kazakistan’a ve Kazakistan halkına, TBMM ve temsil ettikleri milli irade adına kutlamalarını iletti.
Kazakistan’a, Türk Devletleri Teşkilatı’na verdiği büyük destek dolayısıyla teşekkür eden Kurtulmuş daha sonra şunları dile getirdi: “Kazakistan’daki meşhur bir sözü burada tekrarlamak istiyorum; ‘Birlik bolmay tirlik bolmas.’ İnşallah Türk devletleri arasındaki bu birliği, dayanışmayı her geçen gün biraz daha artırarak yolumuza devam ediyoruz. Ayrıca şunu da söylemek isterim ki Kazakistanlı meşhur aydınlardan ve mezarı Berlin’deki Türk Şehitliği’nde bulunan Mustafa Çokay’ın çok önemli bir tespiti var; ‘Her Türk’ün bir kendi vatanı vardır, bir de Türkiye vardır.’ Bu çerçevede Türk dünyasındaki kardeşlerimizin ikinci vatanları olmaktan dolayı büyük bir iftihar içinde olduğumuzu ifade etmek isterim.
Türkiye Cumhuriyeti’mizin ikinci asrına girdiğimiz bu dönemde, bu ikinci asrın inşallah Türkiye Yüzyılı olması için canla, başla, gayretle çalışmaya devam ediyoruz. Ümidimiz ve duamız odur ki Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci asrına tekabül eden ve bizlerin Türkiye Yüzyılı olarak sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüzyılı olmasını istediğimiz bu dönem, aynı zamanda Türk dünyasının da yüzyılı olsun. Bizim milli kültürümüzün temellerinin atıldığı o güzel toprakların, Kazakistan’ın, Türkistan’ın, Hoca Ahmet Yesevi’nin o manevi ikliminin dünyaya yayıldığı o toprakların, dost ve kardeş insanlarıyla birlikte bu güzel günde, bu milli günde sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti bir kere daha ifade ediyorum. Türkiye ile Kazakistan arasında kıyamete kadar sürecek olan dostluğun her geçen gün kuvvetlenerek devam etmesini temenni ediyorum.”
Resepsiyonda, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Yerkebulan SAPİYEV ve TBMM Başkanı Numan KURTULMUŞ’un konuşmalarının akabinde, Kazak ve Türk müziğinden seçme eserlerin yer aldığı kısa bir konser yer aldı.
Kazakistan resepsiyonu davetlilere, daha sonra Kazak ve Türk mutfağından yiyeceklerin ikramıyla sona erdi,
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmî Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Geçmişte Kıbrıs’ta, Karabağ’da, Bosna’da ve bugün de Gazze’de yaşanan trajediler bizlere sınırlarımızın ötesini de düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmî Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, zirve vesilesiyle derin dostluk ilişkilerine sahip olunan Macaristan’ı ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.
Macaristan Başbakanı Victor Orban’a nazik ev sahipliğinden dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, TDT’nin dönem başkanlığını üstlenen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a başarılarının devamını diledi.
TDT’nin ilk defa bir zirveyi gözlemci ülkede tertiplediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu durumun Macaristan’a verilen önemin en açık göstergesi olduğuna değindi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri olarak tarihin ve medeniyetin kesişim noktasında Doğu’nun bilgeliği ile Batı’nın dinamizmini birleştiren köklü bir mirasın taşıyıcıları olduklarını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Teşkilatımızın Doğu ile Batı’yı buluşturan bu stratejik bağlantının asli mimarlarından biri olacağına yürekten inanıyorum. Temsilcilik ofisiyle Kuraklık Önleme Enstitüsü’ne ev sahipliği yapan Macaristan’ın teşkilatımız ile Avrupa kuruluşları arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine katkı sağlayan rolüne büyük önem atfediyoruz. Macaristan temsilcilik ofisimizin İcra İhraç Direktörlüğü’ne de Macaristan’ın İstanbul eski başkonsolosu Balazs Hendrich’in atanmasının ofisin etkinliğini artıracağı kanaatindeyiz. Bu vesileyle Macaristan’ın kültürel iş birliğimizin nişanesi TÜRKSOY’a gözlemci üye olarak katılımını teşvik ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Teşkilat olarak nice zorluğun, ön yargının, engelin üstesinden geldik. Geriye doğru baktığımızda bugün parmakla gösterilen bir seviyedeyiz. Elbette önümüzde daha gidilecek çok mesafe var ama siz kardeşlerimle hedefe varacağımızdan hiçbir şüphe duymuyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, idare, personel ve bütçe başlıklarında sekretaryanın ilave imkânlarla donatılmasının teşkilatı çok daha etkin hâle getireceğine işaret ederek, ilk aşamada sekretaryanın bütçesinin iki katına çıkarılmasının faydalı ve gerekli olduğu kanaatini taşıdıklarını söyledi.
“21 MART’IN TDT NEVRUZ ANMA VE KUTLAMA GÜNÜ OLARAK İLAN EDİLMESİNDEN MEMNUNİYET DUYACAĞIZ”
Nevruz Bayramı’nın bin yılı aşan ortak kültür ve tarihin, kader ve gönül birliğinin en önemli kültürel mirası olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “21 Mart’ın bundan böyle Türk Devletleri Teşkilatı Nevruz Anma ve Kutlama Günü olarak ilan edilmesinden memnuniyet duyacağız. Keza Semerkant’ta bu yıl düzenlenecek olan UNESCO 43. Genel Konferansı’nda 15 Aralık Günü’nün Dünya Türk Dili Günü olarak ilan edilmesinin çok anlamlı olacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda yürütülen çalışmaların konferans tarihine kadar neticelenmesini temenni ediyorum. Özbek kardeşlerimize başarıyla icra edeceklerine samimiyetle inandığım genel konferansta şimdiden üstün muvaffakiyetler diliyorum. Bu vesileyle Özbekistan’ın Türk Kültür ve Miras Vakfına üye olarak kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Doğu ile Batı arasında güvenli ve kesintisiz ulaşım hakkını teşkil eden Orta Koridor stratejik bir güzergâh olarak öne çıkıyor. Orta Koridor’un başarısı için teşkilat bünyesinde iş birliğine büyük önem veriyor, üye devletlerin desteğini bekliyoruz. Geçmişte Kıbrıs’ta, Karabağ’da, Bosna’da ve bugün de Gazze’de yaşanan trajediler bizlere sınırlarımızın ötesini de düşünmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Sesimizi duyuracağımız her vesile insanlığın ihtiyaç duyduğu adil düzen, hakça paylaşım ve hukuk temelli sistem arayışlarına cevap verecektir. Kardeşlik hukukumuzun gereği olarak birbirimizi kollarken, aramızdaki dayanışmayı çok daha görünür kılmamız gerekiyor.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile meclisinin, Türk dünyasının ayrılmaz parçası olan Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmayı artırmasının önemine değindi.
Türk dünyasının doğru bildiği yoldan şaşmadan, gönülden bağlı olduğu Kıbrıs Türkleri’nin hak, özgürlük ve adalet mücadelesine çok daha fazla omuz vermesini beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu minvalde Aksakallar Konseyi’mizin mayıs ayı başında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiği toplantıyı çok anlamlı bulduğumu ifade etmek istiyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bulunmadığı bir Türk dünyası aile fotoğrafının her zaman eksik kalacağını düşünüyoruz. Bu nedenle bugün zirvemizde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Akademisi’ne gözlemci üyeliğine ilişkin aldığımız kararı çok önemli bir ilave adım olarak görüyoruz. İnşallah uzak olmayan bir gelecekte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni teşkilatımıza tam üye olarak kabul edeceğimiz günleri hep birlikte görmeyi ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk dünyası için stratejik öneme haiz Kafkaslar’da yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “Can Azerbaycan’ın Ermenistan ile barış anlaşması üzerinde mutabık kalmasından memnunuz. İki ülke arasında kalıcı barış tesis edilebildiği takdirde bu durum şüphesiz Türk dünyamız için birçok fırsatı da beraberinde getirecektir. Bu noktada muzaffer Cumhurbaşkanı, aziz kardeşim Aliyev’in bölgeye barışı getirecek lider olarak tarihe geçeceğinden eminim” diye konuştu.
“Modern zamanların en şiddetli insani felaketinin yaşandığı Gazze’de sivil halk adeta cehennemi yaşıyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in dün yaptığı “yardım ulaşmazsa 14 bin bebeğin ölebileceğine dair” vahim bir uyarısını hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk dünyası olarak ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz sevkiyatı, Gazze’nin yeniden imarı ile adil ve kalıcı bir barış sürecinin başlatılması yönündeki çabalara katkılarımız önemlidir. Bölgemizdeki istikrar ve sükûnet arayışları çerçevesinde İsrail’in sınır tanımayan yayılmacılığına karşı durulması ve Filistin’in yanı sıra Lübnan ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün desteklenmesi gerekiyor” dedi.
“SURİYE’NİN İSTİKRARA KAVUŞMASINA YÖNELİK YOĞUN ÇABALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenliğe yönelik sınamaların en önemlilerinden biri olan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın küresel etkilerinin derinden hissedildiğine işaret ederek, “Taraflar 2022 yılından bu yana ilk kez geçtiğimiz günlerde yeniden İstanbul’da bir araya geldi. Kapsamlı ateşkese ve adil bir barışa ulaşılması yönünde her iki ülkeyle yoğun temaslarımızı sürdüreceğiz. Keza 14 yıl süren ihtilafın ardından Suriye’nin istikrara kavuşmasına yönelik yoğun çabalarımız devam ediyor. Bu fırsatın etkin ve doğru şekilde kullanılması sadece Suriye’de değil, bölge ve ötesinde istikrarın sağlanması açısından önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Dünyası Kültür Elçisi, Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın da aralarında olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Kendisine Bişkek Zirvesi’nde almış olduğumuz kararla, Türk dünyasında bilimsel çalışmalara üstün katkılarından dolayı Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü’nü birazdan takdim edeceğiz. İstikbalimizin teminatı olan gençlerimizin Sayın Sancar’ın izinden giderek bilimde, teknolojide, ilimde ve diğer alanlarda Türk milletine daha nice başarılar yaşatacaklarını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Bugün imzalanacak Budapeşte Deklarasyonu’nun ve alacakları kararların Türk dünyası başta olmak üzere tüm dost ve kardeş ülkelere hayırlı olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk dünyasının tam bir dayanışma, karşılıklı saygı ve kardeşlik içinde geleceğe hep beraber yürüyeceğine inandığını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmî Zirvesi’ne katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı zirve için gittiği Varkert Bazar’da, Macaristan Başbakanı Viktor Orban karşıladı.
Macaristan Başbakanı Orban ile bir süre sohbet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşmeye Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de katıldı.
Liderler, görüşmenin ardından zirvenin gerçekleştirildiği salona geçti.
Liderlerin konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. TDT Gayriresmî Zirvesi kapsamında, Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’a Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından “Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü” takdim edildi.
Takdim sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Orban da platformda yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Orban, Türk dünyasında bilimsel çalışmalara üstün katkılarından dolayı ödül alan Sancar’ı tebrik etti.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. www.kimlerburada.com Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Size daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla çerezleri kullanıyoruz. Çerezler Hakkında Aydınlatma Metni için tıklayınız. www.kimlerburada.com Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, Gizlilik ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Gerekli cookie, sayfa gezinmesi ve web sitesinin güvenli alanlarına erişim gibi temel işlevleri etkinleştirerek bir web sitesi kullanıma yardımcı olur. Web sitesi bu cookie olmadan düzgün çalışamaz.
Tercih cookies, bir web sitesinin, tercih ettiğiniz diliniz veya bulunduğunuz bölgeniz gibi, web sitesinin davrandığını veya görünüşünü değiştiren bilgileri hatırlamasını sağlar.
İstatistik
İstatistik cookies, web sitesi sahiplerinin anonim olarak bilgi toplayıp bildirerek ziyaretçilerin web siteleriyle nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.
Pazarlama
Pazarlama cookies, ziyaretçileri web sitelerinde izlemek için kullanılır. Amaç, bireysel kullanıcıya ilgi çekici ve böylece yayıncılar ve üçüncü taraf reklamverenler için daha değerli olan reklamları görüntülemektir.
Sınıflandırılmamış
Sınıflandırılmamış cookies, bireysel kurabiye sağlayıcıları ile birlikte sınıflandırma sürecinde olduğumuz cookies.