GÜNCEL

Özdebir: Avrupa’nın Tedarikinde Önemli Bir Üs Haline Geleceğiz

Published

on

Vergi Müfettişleri Derneği tarafından düzenlenen “Ticarette Değişim” temalı Zirve 2021 toplantısı video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Toplantının TRT ekonomi program sunucu Gülçin Can Üstün moderatörlüğünde gerçekleştirilen açılış oturumuna Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Vergi Müfettişleri Derneği Başkanı Tülin Doğan ve Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Taşkıran katıldı.

Toplantının açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, internetle birlikte gelişen dijitalleşmenin insanların hayatında önemli değişim noktalarından bir tanesi olduğuna dikkat çekti. İnternet platformunun sağladığı olanakların kullanılması ile birlikte iş yapma yöntemlerinin de değiştiğini ifade eden Özdebir, “Dijital dönüşümle insan hayatına giren teknoloji sadece imalat sanayisini değil, iş yaşamının tüm fonksiyonlarını daha iyi yönetebilme imkanı sağladı” dedi.

Pandemiyle birlikte dünyanın yeniden şekillendiğini vurgulayan Özdebir, önümüzdeki dönemde sanayi ve ticarette bir takım yeni kavramların ortaya çıkacağını belirterek, “Hayatımıza yeni bir kavram olarak ‘reshoring’, yani ülke dışında gerçekleştirilen yatırımların yeniden yurt içerisine taşınması kavramının gelebileceğini tahmin ediyorum. Dünyanın son yüzyıllarda en çok yatırım alan ülkelerden birisi olan Çin yabancı ülkelerden yatırım çekmesi ile beraber teknoloji seviyesini son derece geliştirdi ve insan kaynağı ile beraber dünyanın üretim üssü haline geldi. Bununla beraber dünyadaki bir takım dengeler değişti. Bunu biz ticaret savaşlarıyla görmeye başladık. Özellikle Trump‘ın bunu ortaya çıkartan hamleleri ticaret savaşlarını gündemimize iyice oturttu. Çünkü bu kadar büyük bir üretim kapasitesi başta Amerika olmak üzere birçok ülkenin cari açık vermesine sebep oldu. Bunu tersine çevirebilmek için Trump’ın dediği gibi ‘yatırımlarınızı ülkemize geri getirin’ hamlesi özellikle pandemi ile beraber yaşadığımız lojistik ve tedarik sıkıntılarından sonra herkesin durumunu bir kez daha değerlendirmesine sebep oldu. Buna bağlı olarak ticari savaşların sonucunda bütün ülkeler artık değer zincirinin halkalarından maksimumunu kendi ülkelerinde üretmekte ilgili birtakım teşvikler vermeye başladılar. Bu, ülkemize de birçok avantaj sağladı. Çünkü Türkiye’den 24 saat içerisinde Avrupa’nın her tarafına ürün gönderebiliyorsunuz. Önümüzdeki dönemde ülkemiz Avrupa’nın tedarikinde önemli bir üs haline gelecek” diye konuştu.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

Copyright © 2020 Kimler Burada.com