TÜSİAD Yönetim Kurulu 9-11 Kasım tarihlerinde Brüksel’i ziyaret etti. Ziyaret kapsamında AB Komisyonu, AB Konseyi temsilcileri, Avrupa Parlamenterleri ve Türkiye Cumhuriyeti resmi temsilcileri ile temaslarda bulunuldu. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski başkanlığındaki heyette Yönetim Kurulu Üyeleri Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İrem Oral Kayacık ve B. Can Yücaoğlu yer aldı.
Simone Kaslowski: Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin yeşil ve dijital dönüşüm alanları dahil olmak üzere güncellenmesi Avrupa iş dünyası için öncelikli konudur.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski görüşmelerde şu mesajları verdi:
“Türkiye’nin AB entegrasyon perspektifini korurken geleceği yeni bir yaklaşımla inşa etmeliyiz. Avrupa’nın sürdürülebilir geleceği için entegrasyon odaklı, yapıcı ortaklığımızı yeniden etkinleştirmeli, göç ve ticaret konuları dahil tüm alışveriş ilişkisi modellerinden kaçınmalıyız. Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin yeşil ve dijital dönüşüm alanları dahil olmak üzere güncellenmesi Avrupa iş dünyası için öncelikli konudur. Ortak sorun ve fırsat alanları temelinde şekillenen reform gündemi çözüm ve ilerleme önerilerinin de eşgüdümünü gerektiriyor. Türkiye-AB olumlu siyasi gündemi çağın ruhuna uygun ilerici bir yaklaşım benimsemeli ve hızla uygulamaya alınmalıdır. Sistemlerimizin eşgüdümü esas odak olmalıdır. AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi öncelikli gündemimizin kapsamlı olarak ele alınmasına imkan verecek ve AB ticaret gündeminin küresel etki alanına da katkı sağlayacaktır.”
AB-Türkiye ilişkilerinde somut yol haritası ele alındı
AB temsilcileri ile AB-Türkiye ilişkilerinde somut yol haritası üzerine istişareler gerçekleştirilen ziyaret kapsamında şu isimler ile görüşmeler yapıldı:
Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komiseri Olivér Várhelyi
AB Dış Eylemler Dairesi – EEAS Genel Sekreteri Stefano Sannino
AB Konseyi Başkanı Dış Politika Başdanışmanı Simon Mordue
AB Komisyonu Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in Kabine Şefi Michael Hager
Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi, Ticaret Komitesi Başkan Yardımcısı Marie-Pierre Vedrenne
AP üyesi ve Gümrük Birliği Raportörü Dr. Andrey Kovatchev
AP üyesi ve Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor
Slovenya Dönem Başkanlığı temsilcileri.
AB Nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Türkiye Cumhuriyeti Belçika Büyükelçisi Dr. Hasan Ulusoy ile bir araya gelen TÜSİAD heyeti AB-Türkiye ve Belçika-Türkiye ilişkilerinde gelişmeleri değerlendirerek, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için fikir alışverişinde bulundu; somut önerileri değerlendirdi. Yeni Güvenlik Tehditlerinden Sorumlu NATO Genel Sekreter Yardımcısı James Appathurai ve NATO Türkiye Daimi Temsilciliği yetkilileri ile bir araya gelen TÜSİAD Heyeti iklim değişikliği ve yeni teknolojiler odaklı inovasyon girişimleri üzerine yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
TÜSİAD’ın temaslarında son olarak kamuoyu ile paylaşılan “Yeni Bir Anlayış ile Geleceğe İnşa: İnsan,Bilim,Kurumlar” raporu tanıtıldı.
TÜRKSOY’un seçme eserlerinin yer aldığı 2000 adet kitap Almatılı okurlara hediye edildi.Hediye edilen eserlerin arasında 3 dilde hazırlanan Abay, Üç Arıs, Oljas Süleymanov, Cengiz Aytmatov gibi prestij eserler de yer aldı.
Etkinliğe Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov, Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu ve Kazakistan edebiyat camiasının temsilcileri katıldı.
Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 30. yılı anısına düzenlenen etkinlikte, TÜRKSOY tarafından hediye edilen eserler Kazakistan’ın Almatı şehrinde bulunan farklı kütüphanelere dağıtılacak.
Etkinliği takiben, Karabağ’ın düşman işgalinden kurtarılması mücadelesini dünya kamuoyuna çalışmalarıyla duyuran Kazakistan medyasının temsilcilerinden Nurgali Jusipbay ile Serik Maleyev’e TÜRKSOY Basın Ödülü takdim edildi. Medya çalışanlarına ödüllerini TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov takdim etti.
SOCAR Türkiye, 8 Kasım Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerin hatırasını ölümsüzleştirmek üzere İzmir’in Aliağa ilçesinde ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. 20 bin ağaçlık hatıra ormanının fidan dikim töreni, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın iştiraki olan SOCAR Türkiye, 30 yıldır işgal altında olan Karabağ’ın 8 Kasım 2020’de yeniden Azerbaycan topraklarına katılması zaferini ölümsüzleştirmek ve 44 gün süren mücadelede şehit olanların anısını yaşatmak üzere ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. SOCAR’ın Türkiye’deki en büyük yatırımlarının konuşlandığı İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulan hatıra ormanı için 22 Kasım’da fidan dikim töreni gerçekleştirildi.
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde ve SOCAR Türkiye çalışanlarından oluşan SOCAR Gönüllüleri’nin de katılımıyla gerçekleşen törene, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince katıldı. Samurlu mevkiinde bulunan 55 dönümlük alana dikilmek üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne 20 bin adet kızılçam ve sedir ağacı fidanı bağışlanırken, törene katılan konuklar sembolik olarak fidan dikimi gerçekleştirerek, Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerini andı.
“İKİ KARDEŞ ÜLKE OLARAK AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ BİRLİKTE ANIYORUZ”
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, törende yaptığı konuşmada Karabağ Zaferi’ni iki devlet tek millet ülküsüyle kutladıklarını belirterek şunları söyledi: “SOCAR Türkiye olarak Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanımızı, bu zaferi ve şehitlerimizin hatırasını ölümsüzleştirmek için kurduk. İki kardeş ülke olarak, Karabağ’ı yeniden Azerbaycan toprağı yapan ve bize büyük bir zafer armağan eden aziz şehitlerimizi birlikte anmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.