ATO BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ: “KADININ OLMADIĞI BİR EKONOMİ BÜYÜYEMEZ”
8 MART 2021- Ankara Ticaret Odası (ATO) 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Suriyeli kadınlar ile Türk kadınların iş hayatına girişlerini kolaylaştırmak için ATO İDEA koordinatörlüğünde, Avrupa Birliği fonu ve Dünya Bankası’nın destekleriyle yürütülen ANKA Projesi’nin “Kadınlar Üretiyor Mucize Yeniden Doğuyor” sertifika programıyla kutladı. Proje kapsamında eğitimini tamamlayan kadınlara sertifikalarının verildiği programda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, proje ile Suriyeli ve Türk kadınların iş hayatına girişlerini kolaylaştırmayı amaçladıklarını belirterek, “Kadının olmadığı bir ekonomi büyüyemez” dedi.
Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) koordinatörlüğünde ve Dünya Bankası’nın “Seçilmiş Bölgelerde Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için Ekonomik Fırsatların İyileştirilmesi Projesi” kapsamında gerçekleştirilen ve geçici koruma altındaki Suriyeli kadınlar ile Türk kadınların iş hayatına girişlerini kolaylaştırmak ve sürdürülebilir şekilde gelir elde etmelerini desteklemek amacı ile yürütülen projede eğitim faaliyetlerinin tamamlanması nedeniyle sertifika töreni düzenlendi.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi ve Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşen projenin faydalanıcılarının kadın olması nedeniyle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlama programına dönüştürülen sertifika törenine, Altındağ Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdurrahman Karabudak, Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Eda Ersoy Tombakoğlu, OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Çakmak Genç ile ATO’nun 43, 49, 56, 60 ve 65 No’ lu Meslek Komiteleri’nin kadın üyeleri katıldı.
ATO, ATO İDEA, Altındağ Belediyesi, İstasyon TEDÜ, JOON, ASAM‘ın proje ortağı olduğu programda ATO Başkan Yardımcısı Yılmaz, Anadolu geleneklerinde kadının önemine değindi. Proje ile kadınları ekonomik hayata kazandırmak istediklerini anlatan Yılmaz, “Kadın kadının yurdudur”diye çıktığımız bu yolda, birçok vatandaşımızı hem topluma hem de ekonomiye kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Kadınların istihdamda yüzde 20’lik bir oran içinde yer aldığını belirten Yılmaz, “Kadınlarımızı, çalışma hayatının içerisinde daha çok görmek en büyük emelimiz. Yüksek ekonomik refahtan bahsedebilmemiz için kadınlarımızı ekonominin, ticaretin içinde yaşatmalıyız. Türk kadını, istediği takdirde yeri gök eden, evde aş pişiren değil eve ekmek getiren, elinin hamuruyla her işe karışan değil elinin hamurundan para kazanandır” diye konuştu.
ANKA Projesi‘nin kadınların üreterek var olmasına fırsat verdiğine dikkat çeken Yılmaz, “Nene Hatun, Halime Çavuş, Kara Fatma, Şerife Bacı gibi vatanı için savaşan kahramanların torunu, 15’lik çocuğunun eline kına yakarak cepheye yollayan anaların evladı olarak bu topraklar üzerinde nefes aldığımızı hatırlatan Yılmaz, “Kadının olmadığı yerde her şey eksik kalır. Kadın; sığınılacak liman, güvenilir kardeş, uğruna öldüğümüz vatanı kurtarandır. Yalnızca bir günün değil her günün eseridir. Bizlere hayat veren, hayat içinde can veren tüm kadınlarımızın gününü kutluyorum” dedi.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen TechXtile Start-Up Challenge, genç girişimcileri sektöre kazandırırken, Türkiye genelindeki sektör paydaşları ve ihracatçı birlik başkanlarını da bir araya getirerek, sektörün “güçbirliği” oluşturmasını sağladı.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri girişimcilik programı Techxtile Start-Up Challenge, tekstil ve hazır giyim sektörünü buluşturan zirveye dönüştü. UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin ve UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir’in ev sahipliğinde; TİM Başkanı İsmail Gülle ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın yanı sıra Türkiye genelindeki Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birliklerinin başkanlarının yer aldığı gecede dereceye girenler ödüllerine kavuştular.
İnovasyon Ligi’nin şampiyonu Sun Tekstil
Gecenin ilk ödül töreninde; 8 yıldır firmaların katılarak inovatif çalışmalarını sergilediği İnovasyon Ligi’nin kazananları ödüllerini aldılar. T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay’ın video konferans yoluyla bağlanarak girişimcilere başarılar dilediği ödül töreninde kazanan firmaların ödüllerini UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin ile Birlikte TİM Başkanı İsmail Gülle, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir, İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe birlikte verdiler. Geceye katılan GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, ATHİB Başkanı Fatih Doğan, AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EHKİB Başkanı Recep Burak Sertbaş ve BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, İnovasyon Ligi kazananları ile birlikte aile fotoğrafında yer aldılar.
İnovasyon Ligine katılan firmalar arasında Ar-Ge ve İnovasyona yaptıkları yatırımlar ve sektöre katkıları nedeniyle ilk 10 sırayı Almaxtex Yeşim Tekstil, Berteks Tekstil, Bossa, Elyaf Tekstil, FG Tekstil Konfeksiyon, Kipaş Mensucat, Polyteks Tekstil, Sun Tekstil, Tepar Tekstil ve Yünsa Yünlü Sanayi firmaları paylaşırken, En Sürdürülebilir Proje Ödülünü FG Tekstil, En İnovatif Projesi ile gecenin şampiyonluğunu ise Sun Tekstil kazandı. Gecede ayrıca Akbaşlar Tekstil, Bursalı Tekstil, Ebruzen Tekstil, Gamateks Tekstil, Işıksoy Tekstil, İskur Tekstil, Maritaş Denim, Ozanteks firmaları mansiyon ödülü aldılar.
On iki yıldır genç girişimcilerin kariyerlerine yön vermesine destek olduklarını belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Techxtile Start-Up Challenge, gelecek güzel günler için tohumları toprağa ektiğimiz bir platform. Toprağın veriminden hiç şüphemiz yok. Eğer hava şartları da uygun olur, üzerine bir de sulamasını iyi yaparsak bu tohumlardan nefis çiçekler açacağına yürekten inanıyorum” dedi. Törende konuşan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BEBKA bünyesinde oluşturulacak fon ile girişimcilere destek olacaklarını açıklarken, TİM Başkanı İsmail Gülle ise Girişimcilerin projelerini sanayiciler ile buluşturma ve ortak bulmaları açısından destek vereceklerini vurguladı.
Bahar Korçan adına özel ödül
Gecede yakın zamanda hayatını kaybeden Moda Tasarımcısı Bahar Korçan adına verilen “Sürdürülebilirlik Özel Ödülü’nü Greensus Projesi ile Emrah Özbakır kazanırken, bu yıl ikinci kez verilen Kadın Girişimci Özel Ödülünü kazanan Reyhan Miray Reyhan’a ise ödülünü UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcıları, Adalet İnanç, Jale Tunçel, Nilgün Özdemir, Sultan Tepe ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Bursa Şube Başkanı Sevgi Saygın birlikte verdiler.
Level-Up birincisi Bora Mert Tığlı ve ekibi
İki kategoride toplam 16 projenin yarıştığı finalde, girişimleri henüz fikir aşamasında olan projelerin yarıştığı Fikir Aşaması Girişimci Kategorisi’nin (Level-Up) birincisi On Of Out isimli projesiyle Bora Mert Tığlı ve ekibi oldu. Bu kategoride ikinciliği SES (Sustainable Energy Services) isimli proje ile Göksel Güler ve ekibi kazanırken, üçüncülüğü ise Robocam Textile projesiyle Doğa Nalcı ile Yama isimli projesiyle Mahmure Nur Bayram ve ekibi paylaştı.
Scale-Up Birincisine iki ödül birden
Girişimleri fikir aşamasını geçmiş, ticarileşme ve ölçeklenme potansiyeline sahip ürün veya hizmeti geliştirmiş girişimcilerin yarıştığı Hizmet Geliştirmiş Girişimci Kategorisi’nin (Scale- Up) galibi ise En Güzel Günüm Her Günüm isimli projesi ile Reyhan Miray Reyhan oldu. İş ve akademi dünyasının önemli isimlerinden oluşan jürinin değerlendirmesi sonucunda Yapay Zeka Tabanlı Desen ve Doku Yazılım Teknolojisi isimle proje ile Özgecan Üstgül ikinci sırada yer alırken, Virtual Try isimli projesi ile Melih Ünsal ve Nazife Nur Köksal üçüncülük ödülünü kazandı.
TÜRKSOY’un seçme eserlerinin yer aldığı 2000 adet kitap Almatılı okurlara hediye edildi.Hediye edilen eserlerin arasında 3 dilde hazırlanan Abay, Üç Arıs, Oljas Süleymanov, Cengiz Aytmatov gibi prestij eserler de yer aldı.
Etkinliğe Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov, Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu ve Kazakistan edebiyat camiasının temsilcileri katıldı.
Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 30. yılı anısına düzenlenen etkinlikte, TÜRKSOY tarafından hediye edilen eserler Kazakistan’ın Almatı şehrinde bulunan farklı kütüphanelere dağıtılacak.
Etkinliği takiben, Karabağ’ın düşman işgalinden kurtarılması mücadelesini dünya kamuoyuna çalışmalarıyla duyuran Kazakistan medyasının temsilcilerinden Nurgali Jusipbay ile Serik Maleyev’e TÜRKSOY Basın Ödülü takdim edildi. Medya çalışanlarına ödüllerini TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov takdim etti.