Bizimle iletişime geçin

DÜNYA

OSBÜK 18. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Haberler

on

OSBÜK 18. Olağan Genel Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Ebubekir Gizli gider, OSB Başkanları ve OSBÜK delegelerinin katılımıyla pandemi tedbirleri alınarak gerçekleştirildi.
TOBB Konferans Salonu’ndaki OSBÜK Genel Kurulu, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Nevşehir Acıgöl OSB Temsilcisi Arif Parmaksız’ın Divan başkanlığında, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, OSBÜK Yüksek Koordinasyon Kurulu Üyesi Türker Ateş, Polatlı Ticaret Odası Başkanı, Polatlı Ticaret Odası OSB Başkanı ve Polatlı Ticaret Odası OSB Genel Kurul Temsilcisi Ulvi Sakarya ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinin de divan üyelikleriyle gerçekleşti.

Genel Kurul’a hitap eden OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSBÜK’ün artık OSB’ler adına çözüm üreten güçlü bir kurum haline geldiğinin altını çizerek, OSB’lerin TEİAŞ’la yaşadığı SCADA sorunu ile ilgili şunu söyledi: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla, TEİAŞ’la görüşmelerimizi yürütüyoruz. TEİAŞ’ın OSB’lere yazdığı cezaların iptali ve sürenin uzatılması talebimiz devam ediyor. OSB’lerimizin bu sorununu da çözeceğiz inşallah.”

Enerji konusunun OSB’lerin en önemli gündemlerinden birisi olduğunu ifade eden Kütükcü, enerji maliyetlerinin aşağı çekilmesi ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi için de çalışmalar yürüttüklerinin belirtti. Kütükcü, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla, enerji bürokratlarıyla çok defa bir araya geldik. Taleplerimizi ilettik, raporlarımızı sunduk. Bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcımız Abdullah Tancan beyin makamında, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Hasan Büyükdede beyin, EPDK Başkan Yardımcımızın, TEİAŞ Genel Müdürümüzün, BOTAŞ Genel Müdür Yardımcımızın katılımıyla bir toplantı yaptık. Bu toplantıda da camiamızın enerji ile ilgili tüm taleplerini değerlendirdik. Zira özellikle SCADA bağlantısından dolayı TEİAŞ’la yaşadığımız sorun şu an en öncelikli konularımızdan bir tanesi. Biz TEİAŞ’ın yazdığı cezaların iptalini ve süre uzatım talebimizi hem TEİAŞ’a hem de bakanlığımıza ilettik, çözüme yönelik görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

OSBÜK 7 ayrı bakanlığa 13 rapor sundu

OSBÜK’ün pandemi döneminde yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi veren Kütükcü, bu süreçte de her zaman olduğu gibi çözümlere odaklandıklarını aktardı. Pandemi döneminde 7 ayrı bakanlık, TEİAŞ, EPDK ve BOTAŞ gibi kurumlara OSB’lerin talepleri doğrultusunda 13 ayrı rapor ve görüş sunduklarını dile getiren Kütükcü, yapılan çalışmalarla OSBÜK’ü kurumsal hizmet üreten güçlü bir yapıya kavuşturduklarını söyledi. OSBÜK’ün daha kapsayıcı bir kurum haline gelmesi yolunda çok önemli adımlar atıldığını kaydeden Başkan Kütükcü, OSBÜK’ün OSB’ler adına masada oturan ve çözüme katkı sunan bir kurum haline geldiğini anlatarak, sorun ve taleplerin çözümünün her zaman takipçisi olacaklarını vurguladı.

Geçtiğimiz yıllarda yüz yüze gerçekleşen OSB bölge toplantılarına da değinen Başkan Kütükcü, online bölge toplantılarının üçüncüsünü İç Anadolu Bölgesi’ndeki OSB’lerle yaptıklarını, 7 bölgedeki 344 OSB ile de kısa sürede bir araya geleceklerini anlattı.

“Pozitif ayrışmada OSB’ler büyük katkı sağladı”

OSB’lerin Türk sanayisinde lokomotif görevi üstlendiğini kaydeden Başkan Kütükcü, OSB’lerin Türkiye’nin en üretken camiası olduğunun altını çizdi. Başkan Kütükcü, Türkiye’nin pandemi döneminde tüm dünyadan pozitif ayrışmasında OSB’lerin katkısının büyük olduğunu kaydederek, “Pandeminin ilk dönemlerinde elektrik tüketimlerimizde, sanayi üretimimizde, ihracatta kayıplar yaşadık. Ancak çok kısa bir sürede, hatta dünyada eşine az rastlanır bir hızla toparlandık. Geldiğimiz noktada tablo, Nisan ve Mayıs aylarına göre çok daha farklı. Sanayi üretimimiz rekor düzeylerde artmaya başladı. Kapasite Kullanım Oranları, Reel Kesim Güven Endeksi toparlanma eğiliminde. Organize sanayi bölgelerimizin Eylül ayı elektrik tüketimi, pandeminin başladığı Mart ayına göre yüzde 6.7 arttı. Küresel tedarik zincirinin yeniden şekillendiği bu dönemde, Çin’in payı düşerken, Türkiye dünyadaki bu yeni küresel tedarik zincirine eklemlenmiş bir vaziyette. İşte tüm bu başarı hikâyesinin başrolünde Türkiye’nin üreten gücü organize sanayi bölgelerimiz, sizler varsınız. Ben her birinizi emeklerinizden dolayı kutluyorum” dedi.

Kütükcü, pandemi döneminde hükümetin hayata geçirdiği reformlar için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a teşekkür etti.

OSBÜK okul görevi üstleniyor

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ise, organize sanayi bölgelerinin Türkiye ekonomisi için önemine değinerek, OSBÜK’ün de camianın üst kuruluşu olarak adeta bir okul görevi üstlendiğini aktardı. Büyükdede, “Bu dönem içerisinde OSBÜK yönetimi ile çok yakın bir çalışma stratejisi izledik. OSBÜK’le neredeyse her gün bir araya gelip sorunlara çözüm arıyoruz. Ayrıca OSB’lerden istifade ederek endüstri bölgelerimizle neler yapacağız, belediye hizmet alanı içinde bulunan sanayi tesislerimizle ilgili ne yapacağız onları buradan örnek alarak oraya doğru genişletiyoruz. OSBÜK bir okul gibi oldu bizim için” sözlerini kullandı.

344 OSB’nin başkan ve yöneticilerini “üretim ordusu” olarak tanımlayan Büyükdede, bu durumun büyük bir gücün önünü açtığını kaydetti. OSBÜK’ün Sanayi Bakanlığı’nın bir paydaşı olduğunu da aktaran Büyükdede, yine OSBÜK’ün Türkiye ekonomisinde sivil kurum olarak önemli bir yer tuttuğunu aktardı.

SCADA sorunu için çalışmalar sürüyor

OSB’lerin SCADA konusundaki sorunun giderilmesi içinde çalıştıklarını ve bu konuda Enerji Bakanlığı’nda bir toplantı yapıldığını dile getiren Büyükdede, “SCADA’dan gelen büyük cezaların ortadan kaldırılması konusu şuan önümüzde örnek bir problem. Bu problemin çözümünde birlikte nasıl çözüm buluruz bunu düşünüyoruz. Bir arada olmak bir nevi güçlü olmak anlamını taşıyor. OSBÜK gibi bir organizasyon olmasa her OSB kendi başına gitmiş olsa gücü orada gösterme imkânı yok” dedi.

Büyükdede, OSB’ler içinden geçen ulaşım ve OSB’lerdeki geri dönüşümle ilgili konularda da değerlendirmelerde bulundu. OSB’lerin hektar olarak da genişlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“Sanayi fakiri bir ülkeyiz”

Büyükdede, OSB hektar alanlarının Türkiye genelinde artması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti: “Türkiye’nin elindeki sanayi alanlarını topladığımız zaman 300 bin hektar kadarız. Sanayi fakiri bir ülkeyiz. Türkiye’nin 780 bin kilometre kare alanı içerisinde 300 bin hektarlık toplam alan dediğimiz zaman Türkiye alanının 0.35’yiz.” dedi. Büyükdede, sanayi alanları konusunda İtalya ve Fransa örneklerini verdi. Almanya’yı bu alanda bir başka örnek gösteren Büyükdede, “Almanya’nın alanının yüzde 4,5 sanayi. Almanya’nın alanının yüzde 4,5, bizim alanımızın yüzde 0.35’i yani aramızda 1’e 15 fark var. Bizim OSBÜK ve Bakanlıklar olarak oturup düşünmemiz gereken böyle bir problemimiz var” şeklinde konuştu.

600-650 bin hektar gibi sanayi alanına nasıl ulaşılacağının düşünülmesi gerektiğini aktaran Büyükdede, şuan ki sanayi alanları kadar bir alan daha eklenmesinin önemine vurgu yaptı.

DÜNYA

“Önümüzdeki dönemi, Türk Dünyası Yüzyılı yapmak için tüm gücümüzle çalışacağız”

Haberler

on

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Türk Dünyası 2040 vizyonuyla belirlediğimiz hedeflere ulaşmak için bugün burada alacağımız kararların, aramızdaki ülkü birliğinin eriştiği ileri seviyeyi tüm dünyaya bir kez daha ispatlayacağına gönülden inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes İçin Güvenlik” temasıyla düzenlenen, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 11. Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Buradaki konuşmasına, Zirve dolayısıyla ata yurdu Bişkek’te bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlığını devreden Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’a samimi ev sahipliğinden dolayı şükranlarını sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde Kırgızistan’a başarılar diledi.

Ülkeler arasında daha güçlü bağların tesisini ve ortak bir gelecek inşasını hedef alan Teşkilat’ın kuruluşunun 15. yıl dönümünün geçen ay idrak edildiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl dönümüne özel olarak Türk dünyasının yetiştirdiği büyük fikir adamı İsmail Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” şiarına yer verdikleri hatıra parasını takdim etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Gaspıralı İsmail Bey’i ve ömrünü Türk dünyasının birliğine, dirliğine, kardeşliğine adamış tüm fikir ve siyaset insanlarını rahmetle yâd eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin tüm Türk dünyası için hayırlara vesile olmasını, iş birliği ve dayanışmayı daha da pekiştirmesini diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Teşkilat’ın Avrasya coğrafyasında ve ötesinde istikrar ve refah iklimini güçlendiren ve örnek alınan bir platform hâline geldiğinin altını çizerek, Türkiye’nin önemli fikir adamlarından Prof. Dr. Ali Fuad Başgil’in “muvaffakiyet için önce irade lazımdır” dediğini hatırlattı.

Türk dünyasını ilelebet payidar kılacak güçlü iradenin bu zirveye katılanlarda ziyadesiyle mevcut olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, hep beraber gönül ve ülkü birliği içerisinde çalışarak, Teşkilatı çok daha ileriye taşıyacaklarını vurguladı.

“TÜRK DÜNYASINA ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR DÜŞMEKTEDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kafkasya’da geçen 30 yıllık çatışma ve istikrarsızlık ortamının ardından barış ve istikrara giden yolun kapılarının açıldığına işaret ederek, şunları kaydetti: “Can Azerbaycan’ın vatan muharebesinde sahada şehitler vererek elde ettiği tarihî kazanımları en yakın zamanda bir barış anlaşması imzalanmak suretiyle masada da perçinlemesini ümit ve temenni ediyoruz. Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan soykırımın durdurulması noktasında uluslararası toplum kötü bir sınav veriyor. Uluslararası barış ve güvenliğin korunmasından sorumlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanıp karar dahi alamıyor. Daha doğrusu almak istemiyor. Netanyahu hükûmetinin ırkçı zihniyeti, Gazze’deki mezalimin gölgesinde Batı Şeria’da Filistinlileri yerlerinden etmeye ve ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’nın statüsünü değiştirmeye niyetleniyor.”

İsrail’in kan ve gözyaşını tüm bölgeye yayma hedefinin, Lübnan ve İran’a yönelik saldırılarda da görüldüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan’da son bir senede ölenlerin sayısının 3 bine yaklaştığına, yerlerinden edilenlerin sayısının ise 1,5 milyonu aştığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de 50 bine yakın masum insanın saldırılarda hayatını kaybettiğini aktararak, “Türkiye olarak bu vahşeti, bu insanlık dışı katliamları kabul etmiyoruz. İsrail’i durdurmak ve 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletini esas alan kalıcı barışı tesis etmek için ikili ve çok taraflı platformlarda elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Türk dünyasının da kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

“KIBRIS MESELESİNDE TÜRK DÜNYASINA DA ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR DÜŞMEKTEDİR”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı, Suşa’dan sonra Bişkek’te görmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kıbrıs meselesinde Ada’daki gerçekler temelinde adil ve kalıcı çözüme erişilmesi için Türk dünyasına da önemli sorumluluklar düşmektedir. Kıbrıs Türkünün haklı davasını ne kadar sahiplenir ve onunla dayanışma gösterirsek, kendi birlik ve beraberliğimizi de o nispette kuvvetlendiririz? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, teşkilatımızın bugünkü zirvesinde onur konuğu ve gözlemci üye olarak yer alması, Türk dünyası olarak Kıbrıs Türkü ile dayanışma irademizin tezahürüdür. İnşallah kendilerinin en kısa zamanda tam üye olarak aramızdaki yerini almasını bekliyoruz. Keza gözlemci üyemiz Türkmenistan’ı da aile meclisimizde tam üye olarak görmek istediğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

“BARIŞIN TESİSİNE YÖNELİK DİPLOMATİK ÇABALARA DESTEK VERİLMELİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’da üçüncü yılını doldurmak üzere olan savaşın, bölgeye olumsuz etkilerinin sürdüğüne dikkati çekerek, “Savaşın en başından beri her iki tarafın da masada olduğu bir müzakere sürecini ve devamında kalıcı, adil bir barışa ulaşılmasını destekliyoruz. Türk devletleri olarak barışın tesisine yönelik diplomatik çabalara destek vermemizin son derece önemli olduğu kanaatindeyim” değerlendirmesinde bulundu.

Coğrafyanın istikrar ve güvenliğini Afganistan’daki gelişmelerden ayrı görmediklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kardeş Afgan halkının yanında olduklarını, geçici yönetimin de kapsayıcı ve temel insan haklarını esas alan bir yaklaşım sergilemesinin kendilerine yeni kapılar açacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 175 milyona ulaşan genç ve dinamik nüfus, 1,2 trilyon doları aşan ticaret hacmi ve zengin kültür mirasının büyük atılımlar gerçekleştirmek için birlikteliğe sağlam bir temel teşkil ettiğini belirterek, şunları paylaştı: “Ticaret ve ekonomi başta olmak üzere, bilim, enerji ve ulaştırma gibi alanlarda potansiyelimizi ortaya çıkaracak çalışmalarda bulunmamızda fayda vardır. 2040 vizyonumuzun unsurlarından Dijital Ekonomi Ortaklık Anlaşması üzerindeki müzakerelerin tamamlanmış olmasından memnuniyet duyuyorum. Ayrıca geçen sene hayata geçirdiğimiz Türk Yatırım Fonu’nun yakın zamanda faaliyete alınarak projelerimize destek sağlayacağından eminim. Enerji konusunda da tek bir kaynağa bağımlılığımızı azaltarak yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapma hedefiyle işbirliğimizi yoğunlaştıralım. Ulaştırma bağlamında ortak koridor projemizin sunduğu eşsiz fırsatlardan yararlanalım.

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu tarafından geçtiğimiz eylül ayında Bakü’de düzenlenen Ortak Alfabe Komisyonu Toplantısı’nda Ortak Türk Alfabesi Projesi üzerinde mutabakata varılması tarihî bir adım teşkil etmiştir. Ortak alfabemiz, kader ortaklığımızın, ortak istikbalimizin ve geleceğe birlikte adım atma irademizin de nişanesidir. Bu alandaki çabalarımızı artırmak suretiyle aramızdaki her türlü engeli inşallah ortadan kaldıracak, Türk dünyasının tarihî kucaklaşmasına imza atacağız.”

“34 HARFTEN OLUŞAN ORTAK ALFABE ÜZERİNDE MUTABIK KALINDI”

Aksakalların koordinasyonunda 2022 yılında başlatılan ortak dili geliştirmek amacıyla ortak alfabe oluşturulması çalışmasının, Eylül 2024’te tamamlandığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 34 harften oluşan ortak alfabe üzerinde mutabık kalındığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra üye ülkelerin bu alfabeyi esas alarak gerekli dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Türkiye, Azerbaycan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu konuda hazır. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın yeni alfabeye geçiş için inisiyatif başlatması isabetli olacaktır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi, Orta Koridor’un etkin kullanılması için özel temsilci atanması yönündeki hazırlıklara da değindi.

Türk dünyası 2040 vizyonuyla belirlenen hedeflere ulaşmak için bugün alacakları kararların aralarındaki ülkü birliğinin eriştiği ileri seviyeyi tüm dünyaya bir kez daha ispatlayacağına gönülden inandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada şu noktaya özellikle dikkatlerinizi çekmek istiyorum, merhum bir şairimizin ifadesiyle ‘İnanmak, basamakların çıkamadığı yere kanatlarınla tırmanmaktır’. Bizler bugünlere yürüyerek, engelleri aşarak, zorlukları göğüsleyerek, gerektiğinde de kanatlarımızla tırmanarak geldik. Ancak halen kat etmemiz gereken ciddi bir mesafe var. İnşallah önümüzdeki dönemi hep birlikte Türk Dünyası Yüzyılı yapmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Rabbim yolumuzu bahtımızı açık etsin diyorum. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken Kırgızistan Cumhurbaşkanı kıymetli kardeşim Sayın Caparov’a nazik ve samimi ev sahipliği için şükranlarımı sunuyorum. Kırgızistan’ın Dönem Başkanlığının, Teşkilatımız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nin ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov’un devlet ve hükûmet başkanları onuruna verdiği yemeğe katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki yemeğe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev ile konuk ülkelerin bakanları katıldı.

OKUMAYA DEVAM ET

DÜNYA

DÜNYA NEOLİTİK KONGRESİ ŞANLIURFA’DA BAŞLIYOR

Haberler

on

Dünyanın en eski Neolitik bölgeleri arasında bulunan Göbeklitepe ve Karahantepe gibi önemli alanlara ev sahipliği yapan Şanlıurfa Dünya Neolitik Kongresi’ne ev sahipliği yapacak.

Dünya çapında neolitik kültürleri anlamaya yönelik yeni bakış açılarının geliştirileceği buluşma için geri sayım başladı.

Türkiye’de bir ilk olarak 4-8 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek uluslararası kongreye 64’ü aşkın ülke ve 487 kurumdan bine yakın akademisyen katılacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açılışını yapacağı etkinlik, uzmanlara ve tarih meraklılarına, farklı bölge ve dönemlerdeki neolitik oluşumları tartışmak ve dönemin artan küresel sosyal karmaşıklığını aydınlatmak adına benzersiz bir platform sunacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesi ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) desteğiyle düzenlenecek Dünya Neolitik Kongresi, neolitik döneme ilişkin geleneksel teorileri, yerleşik yaşam biçimleri, sosyal hiyerarşi ve kimlikler, inançlar ve çevresel faktörlerin yanı sıra biyoarkeoloji, tarihleme yöntemleri, fiziksel antropoloji ve jeoarkeoloji gibi çalışmalara da odaklanacak. Kongrenin uzun vadede, dünya çapında neolitik araştırmalara yön vermesi de bekleniyor.

Dünyanın Seçkin Üniversiteleri Şanlıurfa’da Olacak

İstanbul Üniversitesi ile Harran Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği Dünya Neolitik Kongresi, Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde gerçekleştirilecek. Dünyanın seçkin üniversitelerinden akademisyenlerin konuşmalar yapacağı bilimsel oturumlarda neolitik döneme ilişkin bölgesel ve küresel perspektifler ele alınacak.

Kongrede ayrıca Şanlıurfa arkeolojik kazılarında görev yapmış Klaus Schmidt, Harald Hauptmann ve Bruce Howe gibi önemli isimler için anma konuşmaları da yapılacak. Kongre katılımcıları Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç, Çakmaktepe ve Sefertepe gibi Şanlıurfa’daki Neolitik yerleşim yerlerini ziyaret etme şansına da sahip olacak.

OKUMAYA DEVAM ET

DÜNYA

MAKİNA İMALATÇILARI BİRLİĞİ TOPLANTISI

Haberler

on

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yakında yeni yatırım teşvik sistemimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Bu sistemde bir yandan Türkiye’nin yüksek teknoloji hamlelerini hızlandıracağız. Bir yandan halihazırda başarıyla sürdürdüğümüz teknoloji odaklı sanayi hamlesi gibi programları stratejik teşvik uygulamalarını bugünkünden daha ileri unsurlarla destekleyeceğiz.” dedi.

Bakan Kacır, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde Makina İmalatçıları Birliği Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, makine sektörünün her zaman en öncelikli, en stratejik sektörler arasında yer aldığını söyledi. Türkiye’nin 22 yılda ekonomide muazzam bir ivmeyle gelişme kaydettiğini ifade eden Kacır, “Milli gelirimizi 238 milyar dolardan, 1 trilyon dolara yükselttik. Türkiye ekonomisi satın alma paritesine göre dünyada 18. sıradan 11. sıraya tırmandı. Bütün bu süreçte sanayimizin baş aktör olmasını da hep birlikte sağladık.Türk sanayisi bugün ihracatın lokomotifi doldu. Yıllık 262 milyar dolara varan 36 milyar dolar üzerinden 262 milyar dolar düzeyine yükselen ihracatımızın yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşuyor. Bu başarı hikayesinde elbette hep birlikte attığımız adımların planlı sanayileşme yaklaşımlarının da çok önemli bir rolü oldu.” ifadelerini kullandı.

HİÇBİR SANAYİ SEKTÖRÜNÜ GERİDE BIRAKMADIK
Toplam sanayi istihdamının 3 milyon 900 binden, 6 milyon 700 bine yükseldiğini ifade eden Kacır, “Hiçbir sanayi sektörünü geride bırakmadık. Sanayi sektörlerimizin pek çoğunda 10 misline, 12 misline, 15 misline varan ihracat büyümeleri kaydettik. Makine sektöründe ihracatımızı yıllık 2 milyar 100 milyon dolardan, 25,3 milyar dolara yükseldi. 2024’te de bu seviyeyi koruyacağımıza biraz da üzerine çıkabileceğimize yürekten inanıyorum. Dünyanın en zengin en gelişmiş kabul edilen ülkelerine makine ihracatı yapabilen bir ülkedir bugün Türkiye.” ifadelerini kullandı.

TEŞVİKLERLE SANAYİCİMİZİN YANINDAYIZ
Kacır, yatırım teşvikleriyle sanayicilerin yanında olmaya gayret ettiklerini dile getirerek, bu dönemde 750 milyar liralık yatırım için 10 bin 200 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini ve 193 bin nitelikli istihdamın makine sektöründe önünü açtıklarını belirtti. Türkiye’nin yapısal dönüşümüne hız kazandıracak ileri teknoloji başlıklarında gerçekleşecek yatırımlara 2030 yılına kadar 30 milyar dolara varan teşvikler sunacaklarını dile getiren Kacır, teşvikler aracılığıyla küresel yatırımların Türkiye’ye daha hızlı yönlenmesini hedeflediklerini söyledi.

DÖNÜŞÜMLER İÇİN İKİ YENİ PROGRAM
Kacır, sanayide en önemli hedeflerinden birinin de ikiz dönüşümü gerçekleştirmek olduğunu ifade ederek, “Yeşil Dönüşüm, Dijital Dönüşüm alanlarında daha hızlı adımlar atmalıyız. Bunun için 2 yeni program başlattık. Bu programların kurgusunun da aslında bir zihniyet dönüşümünü de barındırdığını ifade etmek isterim. Biz doğru hedefler koyduğumuzda hep birlikte bu hedefler doğrultusunda hızlandığımız ve ortak adımlar attığımızda ne kadar önemli neticeler aldığımızı pek çok alanda gördük.” ifadelerini kullandı.

270 BİNİ AŞAN AR-GE İNSAN KAYNAĞI
Bakan Kacır, “Bu ana kadar aldığımız en kıymetli neticeler AR-GE alanında attığımız adımlar. Türkiye 22 yıl önce araştırma geliştirmenin sözlük anlamının dahi yeterince bilinmediği bir ülkeydi. Bugün ise Türkiye 270 bini aşan AR-GE insan kaynağıyla, 29 bin olan AR-GE insan kaynağını 10 misline çıkarttı. 1600’den fazla acemi tasarım merkezi ile 104 Teknopark’ta 11 bine yakın araştırma geliştirme projesi sürdüren firmasıyla ve milli gelirinin yüzde 1,3’ünden fazlasını AR-GE’ye ayıran kuvveti ile iddialı AR-GE ve inovasyon ülkesi olmuştur.” şeklinde konuştu.

YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ YOLDA
Yeşil Dönüşüm yol haritalarını hazırladıklarını ve 2053 yılına kadar 70 milyar dolara varan bir yatırımın gerçekleşmesi gerektiğini dile getiren Kacır, “2012’den bu yana sürdürdüğümüz ve gerçekten bu dönemde 12 yılda çok önemli kazanımlar elde etmemizi sağlamış yatırım teşvik sisteminin de çok kapsamlı bir etkin değerlendirme çalışmasını tamamladık. Sistemde Türkiye’nin sanayi politikasıyla ve kalkınma hedefleriyle uyumlu şekilde attığımız ve bu ana kadar netice aldığımız adımların önümüzdeki dönemde daha güçlü neticelerde olması için nasıl güncellenmesi gerektiği, şu ana kadar hedeflediğimiz ama netice alamadığımız alanlarda da hangi yeni unsurlarla netice alabileceğimiz, aynı zamanda bu dönemde sürdürmekte olduğumuz fiyat istikrarı, hedefleri, enflasyonu düşürme öncelikli sıkı para politikasının yatırımları yavaşlatıcı bir etki oluşturmaması adına almamız gereken ilave tedbirlerin teşvik sistemiyle finansmanı kolaylaştırıcı tedbirlerin neler olması gerektiğine ilişkin çok kapsamlı bir çalışmayı çok büyük ölçüde tamamladık. Yakında yeni yatırım teşvik sistemimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Bu sistemde bir yandan Türkiye’nin yüksek teknoloji hamlelerini hızlandıracağız. Bir yandan halihazırda başarıyla sürdürdüğümüz teknoloji odaklı sanayi hamlesi gibi programları stratejik teşvik uygulamalarını bugünkünden daha ileri unsurlarla destekleyeceğiz.” dedi.

Makina İmalatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Gencer de makina sektörü hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Programa, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, AK Parti Tekirdağ milletvekilleri Mestan Özcan, Gökhan Diktaş, Çiğdem Koncagül, oda başkanları, OSB yetkilileri ve sanayiciler katıldı.

OKUMAYA DEVAM ET

DÜNYA

DÜNYA23 saat önce

“Önümüzdeki dönemi, Türk Dünyası Yüzyılı yapmak için tüm gücümüzle çalışacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Türk Dünyası 2040 vizyonuyla belirlediğimiz hedeflere ulaşmak...

DÜNYA7 gün önce

DÜNYA NEOLİTİK KONGRESİ ŞANLIURFA’DA BAŞLIYOR

Dünyanın en eski Neolitik bölgeleri arasında bulunan Göbeklitepe ve Karahantepe gibi önemli alanlara ev sahipliği yapan Şanlıurfa Dünya Neolitik Kongresi’ne...

DÜNYA7 gün önce

MAKİNA İMALATÇILARI BİRLİĞİ TOPLANTISI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Yakında yeni yatırım teşvik sistemimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Bu sistemde bir yandan Türkiye’nin yüksek...

DÜNYA2 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tebrikleri kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde tebrikleri kabul etti. Törende; TBMM...

DÜNYA2 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aslanlı...

DÜNYA2 hafta önce

“Bağımsız, güçlü, onurlu ve müreffeh Türkiye’yi ilelebet payidar kılmakta kararlıyız”

Cumhuriyetin kuruluşunun 101. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Anadolu topraklarında Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve nihayet Cumhuriyet’e uzanan devletlerimizin...

DÜNYA2 hafta önce

Kazakistan Milli Günü Ankara’da kutlandı

Kazakistan’ın Cumhuriyet Bayramı Ankara’daki JW MARRIOTT Otelde düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı. Kazakistan’ın CUMHURİYET BAYRAM- Milli Günü-dolayısıyla Ankara JW MARRIOTT otelde...

DÜNYA2 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Menfur terör saldırısını lanetliyorum”

BRICS Liderler Zirvesi için Tataristan’ın başkenti Kazan’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı hakkında, “4 şehidimiz, 14 yaralımız...

DÜNYA3 hafta önce

Hepsiburada 1,17 milyar dolara Kazak şirkete satılıyor

Kazak şirket Kaspi.kz, e-ticaret platformu Hepsiburada’nın yüzde 65,41’ini 1,17 milyar dolar (yaklaşık 40 milyar lira) karşılığında satın almak için anlaşmaya...

DÜNYA3 hafta önce

YAT TURİZMİNİN YÜKSELEN YILDIZI TÜRKİYE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de 2002’de 41 olan yat limanı sayısını 2024 yılı itibariyle 63’e çıkardıklarını söyledi. Bakan...

EN ÇOK OKUNAN HABERLER

seers cmp badge
tr_TRTurkish