1 Ekim 2021- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, mobil teknoloji, perakende ve lojistik hizmetlerini bir arada yürüterek uygulama üzerinden gıda ve ihtiyaç malzemeleri satışı yapan Getir’in, Ankara’da satışa sunduğu ürünleri Ankara’da bulunan KOBİ’lerden temin etmesi gerektiğini söyledi. Baran,” Mevcut ticari iklimde, KOBİ olarak nitelediğimiz küçük ve orta boy işletmelerin varlıklarını sürdürmesi için Getir’in hizmet verdiği illerde tedariklerini gerçekleştirmesi çok önemli. Getir Ankara’da ürün teminlerini ATO üyelerinden yaparak, ticaret hacimlerini dengelenmesine katkıda bulunsun” dedi.
Aldığı yabancı yatırımlarla Türkiye’nin ikinci Unicorn’u unvanını alan Getir Perakende Lojistik Anonim Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Fatih İnanılır,Departman Müdürleri Bora Tanrıverdi ve İbrahim İdiç ile birlikte ATO Başkanı Baran‘ı makamında ziyaret etti. Getir’in kuruluşundan bu yana büyüme sürecini ve çalışma yöntemi hakkında bilgi veren İnanılır, 460 depo ile hizmet veren Getir’in Türkiye geneline hizmet verme hedefi bulunduğunu kaydetti.
Bu yıl İngiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa’da hizmete başlayan Getir’in satınalma yoluyla İspanya, Portekiz ve İtalya pazarına girdiğini bildiren İnanılır, Getir’in yılsonuna doğru Amerika Birleşik Devletleri’nde de faaliyetlerine başlayacağını söyledi.
-“TEKNOLOJİ VE FİKRE YATIRIM”-
Getir’in mobil teknoloji, perakende velojistik bilgiyi bir araya getiren bir şirket olduğunu anlatan İnanılır,“Getir, aldığı yatırımlarla 7,5 milyar dolarlık bir değerleme rakamına ulaştı. Yatırımcılar tamamen teknoloji ve fikre yatırım yapıyor” dedi.
Getir’in yaptığı iş itibariyle Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması anlamına gelen Nace Kodu alamadığını belirten İnanılır, elektronik ortamda ticaret yapan Getir’e ve benzeri işletmelere ayrı bir Nace kodu tahsis edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
ATO Başkanı Baran da konuşmasında Getir’in kısa sürede ulaştığı başarılarla Türkiye’nin gururu haline geldiğini söyledi. Getir ve benzeri uygulamaların konvansiyonel ticaret yapan işletmelerin iş hacimlerini etkilediğinin altını çizen Baran, “Teknolojinin gelişmesi ile hayatımıza giren bu yeni uygulama ve yaşam şekilleri nedeniyle geleneksel ticaret yürüten üyelerimiz olumsuz etkileniyor. Ancak gelinen bu aşamadan geri dönüş söz konusu olamaz. Bu yüzden biz de üyelerimizi yeni gelişmelere uygun şekilde eğitmeye ve destekleme devam ediyoruz” diye konuştu.
Kendine ait depolarla faaliyet yürüten Getir’in tedarik zinciri hakkında bilgi alan Baran, ürün tedarikinin hizmet verilen illerde ve o ilin işletmelerince yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Baran, “Mevcut ticari iklimde, KOBİ olarak nitelediğimiz küçük ve orta boy işletmelerin varlıklarını sürdürmesi için Getir’in hizmet verdiği illerde tedariklerini gerçekleştirmesi çok önemli. Getir Ankara’da ürün teminlerini ATO üyelerinden yaparak, ticaret hacimlerini dengelenmesine katkıda bulunsun” dedi.
İnanılır’ın ziyaretinde ATO Başkanı Baran‘a, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş,ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Halil İlik ve Mehmet Fatih Çetinkaya eşlik etti.
TÜRKSOY’un seçme eserlerinin yer aldığı 2000 adet kitap Almatılı okurlara hediye edildi.Hediye edilen eserlerin arasında 3 dilde hazırlanan Abay, Üç Arıs, Oljas Süleymanov, Cengiz Aytmatov gibi prestij eserler de yer aldı.
Etkinliğe Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov, Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu ve Kazakistan edebiyat camiasının temsilcileri katıldı.
Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 30. yılı anısına düzenlenen etkinlikte, TÜRKSOY tarafından hediye edilen eserler Kazakistan’ın Almatı şehrinde bulunan farklı kütüphanelere dağıtılacak.
Etkinliği takiben, Karabağ’ın düşman işgalinden kurtarılması mücadelesini dünya kamuoyuna çalışmalarıyla duyuran Kazakistan medyasının temsilcilerinden Nurgali Jusipbay ile Serik Maleyev’e TÜRKSOY Basın Ödülü takdim edildi. Medya çalışanlarına ödüllerini TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov takdim etti.
SOCAR Türkiye, 8 Kasım Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerin hatırasını ölümsüzleştirmek üzere İzmir’in Aliağa ilçesinde ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. 20 bin ağaçlık hatıra ormanının fidan dikim töreni, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın iştiraki olan SOCAR Türkiye, 30 yıldır işgal altında olan Karabağ’ın 8 Kasım 2020’de yeniden Azerbaycan topraklarına katılması zaferini ölümsüzleştirmek ve 44 gün süren mücadelede şehit olanların anısını yaşatmak üzere ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. SOCAR’ın Türkiye’deki en büyük yatırımlarının konuşlandığı İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulan hatıra ormanı için 22 Kasım’da fidan dikim töreni gerçekleştirildi.
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde ve SOCAR Türkiye çalışanlarından oluşan SOCAR Gönüllüleri’nin de katılımıyla gerçekleşen törene, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince katıldı. Samurlu mevkiinde bulunan 55 dönümlük alana dikilmek üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne 20 bin adet kızılçam ve sedir ağacı fidanı bağışlanırken, törene katılan konuklar sembolik olarak fidan dikimi gerçekleştirerek, Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerini andı.
“İKİ KARDEŞ ÜLKE OLARAK AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ BİRLİKTE ANIYORUZ”
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, törende yaptığı konuşmada Karabağ Zaferi’ni iki devlet tek millet ülküsüyle kutladıklarını belirterek şunları söyledi: “SOCAR Türkiye olarak Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanımızı, bu zaferi ve şehitlerimizin hatırasını ölümsüzleştirmek için kurduk. İki kardeş ülke olarak, Karabağ’ı yeniden Azerbaycan toprağı yapan ve bize büyük bir zafer armağan eden aziz şehitlerimizi birlikte anmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.