1150 yıl dönümünde insanlığın ikinci öğretmeni el-Farabi
11 Kasım ‘da Kazakistan, Kazakistan Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi tarafından düzenlenen Ankara Üniversitesi Farabi Salonu’ nda ′′ El-Farabi ′′ adlı konferans düzenlendi.Konferansın açılış töreninde, Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Dekanı Profesör Levent Kayapynar, Abbasid İslam Devleti Orta Çağ ‘ ın karanlığında yer aldı. Kayapynar Farabi, Aristoteles ‘ in ve Platon ‘ un devletinin İslam ‘ ı mülteci olarak yorumlamasının mantığını açıkladı. Selçuklulardan, Türk devletlerinin Farabi ‘ nin devlet felsefesini kullandığını dikkate alarak Kayapınar Farabi, Türk ve İslam dünyasının birleşik bir neferi olarak yaşayacağını söyledi.Türkiye Genel Sekreteri Dyussen Kaseinov ve Kazakistan Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, bu etkinliğin düzenlenmesi konusunda görüşlerini belirten Profesör Nedzhdet Uvar Farabi ‘ ye teşekkür ederek, Türk kültürel kodların en önemli paragraflarından biri olduğunu söyledi. Farabi ‘ nin eserinin önemine odaklanan ′′ Abzal kenti (Medineatul Fazila) ′′ şehir kavramına uygarlık ölçüsü katarak Medine olarak adlandırıldığını söyledi.
Türkiye Genel Sekreteri Prof. Duysen Kaseinov, Kazakistan ‘ da Farabi ‘ nin 1150 yıl dönümü kutlamasının 2019 Ağustos 26 tarihinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Zhomart Tokayev ‘ in kararnamesiyle başladığını belirtti. Kaseinov ‘ un da belirttiği gibi Farabi ‘ nin yıldönümü kutlanıyor UNESCO, Kazakistan ve Türkiye ‘nin UNESCO’ su. Genel Sekreter Farabi ‘nin en önemli eserlerinden biri olan Farabi, kitabın Türkçe’ ye çevrildiğini belirterek, kitabın Türkçe olarak yayınlanmasına dair müjdeli bir haber paylaştı.Kazakistan ‘ın Türkiye Büyükelçisi Abzal Saparbekuly Farabi’ nin bize bıraktığı mirası anlatma ve anlama ihtiyacı. Farabi ‘ nin bilimin zirvesi olduğunu söyleyen Saparbekuly, dünya medeniyetine katkıda bulunduğuna dikkat çekti. Farabi ‘ nin adının Türk olduğunu hatırlatarak, Büyükelçi A. Saparbekuly, büyük düşünürün mirasının sadece Kazakistan ‘ ın değil, tüm Türk ve İslam dünyasının korunması gerektiğini söyledi. A.Saparbekuly ′′ Markaları başka yerden aramaya ihtiyacımız yok. Kendi değerlerimiz ve yıldızlarımız var. Farabi onlardan biri “, dedi. Kazakistan Büyükelçisi, konuşmasının sonunda Türk Dünyası Kültürü ‘ nün evinin – Türksoi ‘ nin Farabi ‘ nin Genel Sekreteri D. Kaseinov ve ekibine teşekkürlerini iletti.Etkinliğin ilk bölümünün sonunda katılımcılar Ankara Üniversitesi güncellenen Farabi Salonu açılış törenini gerçekleştirdi. Etkinlik, tanınmış bilim insanlarının katıldığı Farabi ‘ de bilimsel ve bilişsel bir oturumla devam etti.Profesör Gürbüz Deniz, Profesör İbrahim Maraş, Profesör Şamil Maraş, Profesör Müfit Selim Saruhan ve Profesör Ömer Bozkurt Farabi çalışmalarıyla ilgili bilimsel araştırmalarını paylaştı.
TÜRKSOY’un seçme eserlerinin yer aldığı 2000 adet kitap Almatılı okurlara hediye edildi.Hediye edilen eserlerin arasında 3 dilde hazırlanan Abay, Üç Arıs, Oljas Süleymanov, Cengiz Aytmatov gibi prestij eserler de yer aldı.
Etkinliğe Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov, Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu ve Kazakistan edebiyat camiasının temsilcileri katıldı.
Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 30. yılı anısına düzenlenen etkinlikte, TÜRKSOY tarafından hediye edilen eserler Kazakistan’ın Almatı şehrinde bulunan farklı kütüphanelere dağıtılacak.
Etkinliği takiben, Karabağ’ın düşman işgalinden kurtarılması mücadelesini dünya kamuoyuna çalışmalarıyla duyuran Kazakistan medyasının temsilcilerinden Nurgali Jusipbay ile Serik Maleyev’e TÜRKSOY Basın Ödülü takdim edildi. Medya çalışanlarına ödüllerini TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov takdim etti.
SOCAR Türkiye, 8 Kasım Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerin hatırasını ölümsüzleştirmek üzere İzmir’in Aliağa ilçesinde ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. 20 bin ağaçlık hatıra ormanının fidan dikim töreni, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın iştiraki olan SOCAR Türkiye, 30 yıldır işgal altında olan Karabağ’ın 8 Kasım 2020’de yeniden Azerbaycan topraklarına katılması zaferini ölümsüzleştirmek ve 44 gün süren mücadelede şehit olanların anısını yaşatmak üzere ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. SOCAR’ın Türkiye’deki en büyük yatırımlarının konuşlandığı İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulan hatıra ormanı için 22 Kasım’da fidan dikim töreni gerçekleştirildi.
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde ve SOCAR Türkiye çalışanlarından oluşan SOCAR Gönüllüleri’nin de katılımıyla gerçekleşen törene, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince katıldı. Samurlu mevkiinde bulunan 55 dönümlük alana dikilmek üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne 20 bin adet kızılçam ve sedir ağacı fidanı bağışlanırken, törene katılan konuklar sembolik olarak fidan dikimi gerçekleştirerek, Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerini andı.
“İKİ KARDEŞ ÜLKE OLARAK AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ BİRLİKTE ANIYORUZ”
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, törende yaptığı konuşmada Karabağ Zaferi’ni iki devlet tek millet ülküsüyle kutladıklarını belirterek şunları söyledi: “SOCAR Türkiye olarak Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanımızı, bu zaferi ve şehitlerimizin hatırasını ölümsüzleştirmek için kurduk. İki kardeş ülke olarak, Karabağ’ı yeniden Azerbaycan toprağı yapan ve bize büyük bir zafer armağan eden aziz şehitlerimizi birlikte anmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.