Köyde 7 aydır köpeği Moynak ile at sürüsüne çobanlık yapan Asıl Ahmetova: “Genelde sürüyü köyün yakınındaki göl kenarında dinlendiriyorum. Bazen onlara halk ezgileri söylüyorum. Artık sesimi tanıyorlar. Bazen de binicilik kabiliyetimi geliştiriyorum ve yaşadığım ilginç anları telefonuma kaydediyorum” “Babamla olan komik diyaloglarımız çok izleniyor. İnsanlar benim paylaşımlarımda en çok samimiyeti sevdiklerini söylüyorlar”
Kazakistan’ın ücra bir köyünde yaşayan 24 yaşındaki Asıl Ahmetova, köydeki onlarca at sürüsüne tek başına çobanlık yapıyor.
Kazakistan’ın kuzeyindeki eyalete bağlı Ozernoe köyünde ailesiyle yaşayan Ahmetova, 12 yaşından bu yana köyün at çobanı olan babasına çıraklık ediyor.
Ahmetova, yaptığı açıklamada, başkent Nur Sultan’daki bir kolejde bilgisayar öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra birkaç yıl şehirde çalıştığını ancak babası hastalanınca ve memleketini özleyince köyüne, ailesinin yanına dönmeye karar verdiğini söyledi.
Köyde 7 aydır babasının yerine, köpeği Moynak ile onlarca at sürüsüne çobanlık yaptığını belirten Ahmetova, çocukluğundan beri ata bindiğini ve köyün civarını çok iyi bildiği için hiç korkmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Genelde sürüyü köyün yakınındaki göl kenarında dinlendiriyorum. Bazen onlara halk ezgileri söylüyorum. Artık sesimi tanıyorlar. Bazen de binicilik kabiliyetimi geliştiriyorum ve yaşadığım ilginç anları telefonuma kaydediyorum.”
Ahmetova, aynı zamanda köy okulunda bilgisayar öğretmeni olarak da görev yaptığını ifade ederek, “Okulda işlerim çıktığı zaman babam sabahları atları yaylaya kendisi sürüyor. Ardından motosikletle giderek işi ben devralıyorum ve babamı eve dinlenmeye gönderiyorum.” dedi.
Çobanlık anlarını çektiği videolarıyla sosyal medyada ünlü oldu
At üstünde çobanlık yaptığı anlarını çekerek kişisel hesaplarında paylaşmaya başladığını söyleyen Ahmetova, videoların kısa sürede büyük ilgi topladığını söyledi.
Ahmetova, birkaç ay içinde sosyal medyada 100 bin takipçiye ulaştığına işaret ederek, yaptığı paylaşımlarıyla hem köy hayatını hem köyünü tanıttığı için mutlu olduğunu aktardı.
Köyde internet iyi çekmediği için her gün video yükleyemediğini ve bu işten anlamasa da çoğu zaman babasının kendisine kameramanlık yaptığını anlatan Ahmetova, “Babamla olan komik diyaloglarımız da çok izleniyor. İnsanlar benim paylaşımlarımda en çok samimiyeti sevdiklerini söylüyorlar.” dedi.
Ahmetova, şu anda kendisi hakkında belgesel film çekildiğini belirterek, “Bu kadarını beklemiyordum. İlk başta yerel sonra ulusal televizyon kanalları haber yaptılar.” dedi.
Tarihi bir filmde oynamayı hayal ettiğini anlatan Ahmetova, “Hayalim gerçekleşecek diye düşünüyorum. Ama en çok da köyümde kendi at çiftliğimi kurmak istiyorum.” diye konuştu.
TÜRKSOY’un seçme eserlerinin yer aldığı 2000 adet kitap Almatılı okurlara hediye edildi.Hediye edilen eserlerin arasında 3 dilde hazırlanan Abay, Üç Arıs, Oljas Süleymanov, Cengiz Aytmatov gibi prestij eserler de yer aldı.
Etkinliğe Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov, Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu ve Kazakistan edebiyat camiasının temsilcileri katıldı.
Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 30. yılı anısına düzenlenen etkinlikte, TÜRKSOY tarafından hediye edilen eserler Kazakistan’ın Almatı şehrinde bulunan farklı kütüphanelere dağıtılacak.
Etkinliği takiben, Karabağ’ın düşman işgalinden kurtarılması mücadelesini dünya kamuoyuna çalışmalarıyla duyuran Kazakistan medyasının temsilcilerinden Nurgali Jusipbay ile Serik Maleyev’e TÜRKSOY Basın Ödülü takdim edildi. Medya çalışanlarına ödüllerini TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov takdim etti.
SOCAR Türkiye, 8 Kasım Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerin hatırasını ölümsüzleştirmek üzere İzmir’in Aliağa ilçesinde ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. 20 bin ağaçlık hatıra ormanının fidan dikim töreni, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın iştiraki olan SOCAR Türkiye, 30 yıldır işgal altında olan Karabağ’ın 8 Kasım 2020’de yeniden Azerbaycan topraklarına katılması zaferini ölümsüzleştirmek ve 44 gün süren mücadelede şehit olanların anısını yaşatmak üzere ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. SOCAR’ın Türkiye’deki en büyük yatırımlarının konuşlandığı İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulan hatıra ormanı için 22 Kasım’da fidan dikim töreni gerçekleştirildi.
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde ve SOCAR Türkiye çalışanlarından oluşan SOCAR Gönüllüleri’nin de katılımıyla gerçekleşen törene, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince katıldı. Samurlu mevkiinde bulunan 55 dönümlük alana dikilmek üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne 20 bin adet kızılçam ve sedir ağacı fidanı bağışlanırken, törene katılan konuklar sembolik olarak fidan dikimi gerçekleştirerek, Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerini andı.
“İKİ KARDEŞ ÜLKE OLARAK AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ BİRLİKTE ANIYORUZ”
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, törende yaptığı konuşmada Karabağ Zaferi’ni iki devlet tek millet ülküsüyle kutladıklarını belirterek şunları söyledi: “SOCAR Türkiye olarak Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanımızı, bu zaferi ve şehitlerimizin hatırasını ölümsüzleştirmek için kurduk. İki kardeş ülke olarak, Karabağ’ı yeniden Azerbaycan toprağı yapan ve bize büyük bir zafer armağan eden aziz şehitlerimizi birlikte anmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.