Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kuzey Makedonya Ekonomi Odası (MCHAMBER) arasında Türkiye-Kuzey Makedonya Ticaret ve Sanayi Odası Forumu kuruldu. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, Kuzey Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Branko Azeski ile gerçekleştirdiği online görüşme sonrası, Türkiye-Makedonya Ticaret ve Sanayi Odası Forumu kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, 2021 yılının ilk çeyreğinde % 7 oranında büyüme gerçekleştiğini, bu yılın genelinde ekonominin yüzde 5-6 civarında büyüyeceğinin beklendiğini söyledi. İhracatın ilk 5 ayda yüzde 38 artışla 85 Milyar dolara yükseldiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, yılın tamamı için ihracatta 200 milyar doları geçeceklerini tahmin ettiklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin aşılamada dünyada ilk 15 ülke arasında olduğunu, turizm sektörünün de öncelikli aşılama grubuna dahil edildiğini belirterek, “Haziran ayından itibaren kısmi normalleşmeye geçtik. Temmuz ayında daha fazla rahatlama olur diye umuyoruz. O zaman turizmde de yeni pozitif gelişmeler olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Türkiye için Makedonya’nın çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “2000 yılından beri yürürlükte olan serbest ticaret anlaşması, sanayi ürünleri ticaretimizi karşılıklı olarak olumlu etkilemiştir. Ayrıca, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları, Uluslararası Karayolu Taşımacılığı gibi temel anlaşmalar tamamlanmıştır. Bunları varlığı, ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi için uygun bir altyapı oluşturmaktadır. Serbest Ticaret Anlaşmasının tarım ürünlerini ve hizmet sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilmesi çalışmalarını destekliyoruz. Bu alanda sağlanacak başarı, ikili ticaret hacmimizi (halen 543 milyon dolar) kısa sürede iki katına çıkaracaktır şeklinde konuştu. Kuzey Makedonya’daki Türk firmalarının yatırımlarının son 10 yılda hızla arttığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Halen yaklaşık 100 yatırımcı firmamız faaliyet gösteriyor. 1,2 milyar avro tutarında bir yatırım söz konusu. Türk firmaları, Makedonya’da 5.000 kişiye istihdam sağlıyor. Yatırımlarımızın artması karşılıklı ticaretimizi de olumu etkileyecektir. Müteahhitlerimiz 1,1 milyar dolar tutarında 32 proje üstlendi. Bunlarla gurur duyuyoruz. Kuracağımız Türkiye-Makedonya Ticaret ve Sanayi Odası Forumu ile ikili ilişkilerimizin hacmini çok daha yukarılara çıkaracağız”. Kuzey Makedonya Ekonomi Odası Başkanı Azeski de pandeminin Kuzey Makedonya’daki etkileri hakkında bilgi vererek, Makedonya’daki Türk yatırımlarının büyük bir başarıyla devam ettiğini ifade etti. Azeski, pandeminin iyileşmesiyle Türk turistlerin Kuzey Makedonya’ya daha fazla geleceklerine inandığını belirtti. Bölgesel işbirliğine önem verdiklerini söyleyen Azeski, TOBB ile MCHAMBER arasında kurulan Türkiye-Makedonya Ticaret ve Sanayi Odası Forumu’nun ikili ilişkilere katkı sağlayacağını vurguladı.
TÜRKSOY’un seçme eserlerinin yer aldığı 2000 adet kitap Almatılı okurlara hediye edildi.Hediye edilen eserlerin arasında 3 dilde hazırlanan Abay, Üç Arıs, Oljas Süleymanov, Cengiz Aytmatov gibi prestij eserler de yer aldı.
Etkinliğe Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov, Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu ve Kazakistan edebiyat camiasının temsilcileri katıldı.
Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 30. yılı anısına düzenlenen etkinlikte, TÜRKSOY tarafından hediye edilen eserler Kazakistan’ın Almatı şehrinde bulunan farklı kütüphanelere dağıtılacak.
Etkinliği takiben, Karabağ’ın düşman işgalinden kurtarılması mücadelesini dünya kamuoyuna çalışmalarıyla duyuran Kazakistan medyasının temsilcilerinden Nurgali Jusipbay ile Serik Maleyev’e TÜRKSOY Basın Ödülü takdim edildi. Medya çalışanlarına ödüllerini TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov takdim etti.
SOCAR Türkiye, 8 Kasım Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerin hatırasını ölümsüzleştirmek üzere İzmir’in Aliağa ilçesinde ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. 20 bin ağaçlık hatıra ormanının fidan dikim töreni, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın iştiraki olan SOCAR Türkiye, 30 yıldır işgal altında olan Karabağ’ın 8 Kasım 2020’de yeniden Azerbaycan topraklarına katılması zaferini ölümsüzleştirmek ve 44 gün süren mücadelede şehit olanların anısını yaşatmak üzere ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. SOCAR’ın Türkiye’deki en büyük yatırımlarının konuşlandığı İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulan hatıra ormanı için 22 Kasım’da fidan dikim töreni gerçekleştirildi.
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde ve SOCAR Türkiye çalışanlarından oluşan SOCAR Gönüllüleri’nin de katılımıyla gerçekleşen törene, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince katıldı. Samurlu mevkiinde bulunan 55 dönümlük alana dikilmek üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne 20 bin adet kızılçam ve sedir ağacı fidanı bağışlanırken, törene katılan konuklar sembolik olarak fidan dikimi gerçekleştirerek, Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerini andı.
“İKİ KARDEŞ ÜLKE OLARAK AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ BİRLİKTE ANIYORUZ”
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, törende yaptığı konuşmada Karabağ Zaferi’ni iki devlet tek millet ülküsüyle kutladıklarını belirterek şunları söyledi: “SOCAR Türkiye olarak Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanımızı, bu zaferi ve şehitlerimizin hatırasını ölümsüzleştirmek için kurduk. İki kardeş ülke olarak, Karabağ’ı yeniden Azerbaycan toprağı yapan ve bize büyük bir zafer armağan eden aziz şehitlerimizi birlikte anmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.