Kazakistan’ın 2023’ten itibaren kademeli kullanmaya başlayacağı Latin harflerine uyarlanan yeni alfabesi, 6 Mayıs’a kadar halkın değerlendirmesine sunuldu.
KAZAKİSTAN Devlet partalında, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in “Kazak alfabesinin Kiril’den Latin harflerine uyarlanması ile ilgili” kararname taslağı yayımlandı.
Taslak çerçevesinde kamuoyunun tartışmasına sunulan yeni Kazak alfabesi, 31 temel harf ve çift nokta imi, uzatma imi, çengel imi, kısaltma imi ve dalga imi gibi işaretler içeriyor.
Yeni Kazak alfabesinde Türkçedeki gibi ö,ğ,ü,ş harfleri de yer alıyor.
Kazakistan’ın 2023’ten itibaren kademeli kullanmaya başlayacağı Latin harflerine uyarlanan yeni alfabesi, 6 Mayıs’a kadar internet üzerinden halkın görüşlerine açık olacak.
Kazakistan’ın Latin alfabesine geçiş süreci
Bağımsızlığını 1991’de kazanmasına rağmen 1940’tan bu yana birçok eski Sovyet ülkesi gibi Kiril alfabesini kullanmaya devam eden Kazakistan, 2017’de Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in imzasıyla Latin alfabesine geçme kararı almıştı.
Daha önce Ulusal Alfabe Komisyonu’nun sunduğu kesme işaretlerinin sıkça kullanıldığı alfabe nüshasının eleştirilere maruz kalmasıyla Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, alfabeyi geliştirme talimatı vermişti.
“Bir ses-bir harf”
28 Ocak’ta Başbakan Askar Mamin başkanlığında toplanan komisyon, Ahmet Baytursunov Dil Bilimi Enstitüsü tarafından geliştirilen ve “bir ses-bir harf” ilkesine göre hazırlanan yeni Kazak alfabesinin tanıtımını yapmıştı.
Söz konusu alfabeyi geliştirme sürecinde 40’tan fazla nüshanın incelendiği; Türkiye, Azerbaycan, Tataristan, Özbekistan, Kırgızistan’dan dil bilimi uzmanlarıyla çalışmaların yürütüldüğü vurgulanmıştı.
TÜRKSOY’un seçme eserlerinin yer aldığı 2000 adet kitap Almatılı okurlara hediye edildi.Hediye edilen eserlerin arasında 3 dilde hazırlanan Abay, Üç Arıs, Oljas Süleymanov, Cengiz Aytmatov gibi prestij eserler de yer aldı.
Etkinliğe Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov, Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu ve Kazakistan edebiyat camiasının temsilcileri katıldı.
Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 30. yılı anısına düzenlenen etkinlikte, TÜRKSOY tarafından hediye edilen eserler Kazakistan’ın Almatı şehrinde bulunan farklı kütüphanelere dağıtılacak.
Etkinliği takiben, Karabağ’ın düşman işgalinden kurtarılması mücadelesini dünya kamuoyuna çalışmalarıyla duyuran Kazakistan medyasının temsilcilerinden Nurgali Jusipbay ile Serik Maleyev’e TÜRKSOY Basın Ödülü takdim edildi. Medya çalışanlarına ödüllerini TÜRKSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Bakıtjan Omarov takdim etti.
SOCAR Türkiye, 8 Kasım Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerin hatırasını ölümsüzleştirmek üzere İzmir’in Aliağa ilçesinde ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. 20 bin ağaçlık hatıra ormanının fidan dikim töreni, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi SOCAR’ın iştiraki olan SOCAR Türkiye, 30 yıldır işgal altında olan Karabağ’ın 8 Kasım 2020’de yeniden Azerbaycan topraklarına katılması zaferini ölümsüzleştirmek ve 44 gün süren mücadelede şehit olanların anısını yaşatmak üzere ‘Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanı’ kurdu. SOCAR’ın Türkiye’deki en büyük yatırımlarının konuşlandığı İzmir’in Aliağa ilçesinde kurulan hatıra ormanı için 22 Kasım’da fidan dikim töreni gerçekleştirildi.
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’un ev sahipliğinde ve SOCAR Türkiye çalışanlarından oluşan SOCAR Gönüllüleri’nin de katılımıyla gerçekleşen törene, Aliağa Kaymakamı Ömer Kocaman, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince katıldı. Samurlu mevkiinde bulunan 55 dönümlük alana dikilmek üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne 20 bin adet kızılçam ve sedir ağacı fidanı bağışlanırken, törene katılan konuklar sembolik olarak fidan dikimi gerçekleştirerek, Karabağ Zaferi’ni ve şehitlerini andı.
“İKİ KARDEŞ ÜLKE OLARAK AZİZ ŞEHİTLERİMİZİ BİRLİKTE ANIYORUZ”
SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, törende yaptığı konuşmada Karabağ Zaferi’ni iki devlet tek millet ülküsüyle kutladıklarını belirterek şunları söyledi: “SOCAR Türkiye olarak Azerbaycan Karabağ Hatıra Ormanımızı, bu zaferi ve şehitlerimizin hatırasını ölümsüzleştirmek için kurduk. İki kardeş ülke olarak, Karabağ’ı yeniden Azerbaycan toprağı yapan ve bize büyük bir zafer armağan eden aziz şehitlerimizi birlikte anmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.