Enerji Dönüşümünde Asya’nın Kalanı Raporu’na (Energy Transformation Rest of Asia) göre, analize dahil edilen 16 Asya ülkesinde 2030’da bir milyon 422, 2050 yılında ise 2 milyon 504 bin kişi güneş enerjisi alanında istihdam edilebilir.
IRENA’nın 2030 ve 2050 yıllarında ulaşılabilecek istihdam oranları analizine göre, bu bölgede yenilenebilir enerji alanında, 2030 yılında 3 milyon 795 bin, 2050 yılında ise 5 milyon 164 bin kişi istihdam edilebilir.
Analize göre, enerji sektöründe toplam istihdamın 2050 yılında 14 milyon 759 bin olması beklenirken, enerji alanının toplam ekonomideki istihdam payının 2030’da yüzde 1,2, 2050 yılında ise yüzde 0,9 olacağı tahmin ediliyor.
Güneş lider konumda
En fazla istihdam yaratabilecek alanın güneş enerjisi olarak değerlendirildiği analize göre, 2050 yılına gelindiğinde bölgede 2 milyon 504 bin kişi bu alanda istihdam edilebilir.
Yenilenebilir enerjinin istihdamdaki payı yüzde 35
Analizde yenilenebilir enerji alanındaki istihdamın enerji sektöründeki payının, 2030 yılında yüzde 24,4, 2050 yılında ise 35’e yükselmesi ön görülüyor.
Araştırmada, diğer yenilenebilir enerji alanlarındaki ayrıntılı senaryolar ise şu şekilde:
Kazakistan’ın Türkistan şehri, Dünya Mirası Kentleri Örgütüne resmen üye oldu.
Türkistan, 2 Nisan’da düzenlenecek 10. Uluslararası Avrasya Dünya Mirası Kentleri Konferansı’na ev sahipliği yapacak.
Türkistan Valiliği’nin yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın güneyindeki ve Türk dünyasının manevi başkenti olarak tanınan Türkistan kentinin Dünya Mirası Kentleri Örgütüne resmen üye olduğu açıklandı.
Hoca Ahmet Yesevi Türbesi ilgi odağı olacak
Şehrin söz konusu örgüte üye olmasıyla statüsünün yükseleceği vurgulanan açıklamada, “Gök rengi kubbesiyle tüm dünyayı fetheden Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, artık daha fazla turistin ilgi odağı olacak” denildi.
Dünya Mirası Kentleri Örgütü, UNESCO tarafından koruma altına alınmış mirasların idaresine ilişkin metotların geliştirilmesi ve uygulanmasına destek olunması amacıyla 1993’te Fas’ın Fes kentinde kurulmuştu.
Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da özel bir müze turistlerin ilgi odağı oldu. Berik Alibay’ın müzesinde binlerce nadir eser bulunuyor.
Berik Alibay, Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da yaşıyor. 30 yıldır koleksiyonculuk yapıyor.
Koleksiyonda eski Bronz Çağı’na ait antik eserlerden, Modern Kazak sanatçıların tablolarına kadar bir çok değerli eser yer alıyor.
Mesleği kuyumculuk
Alibay’ın asıl mesleği kuyumculuk.
Gümüş ve altından sayısız eseri bulunuyor. Yaptığı ve topladığı eserler bini aşınca, 2016 yılında evini özel müzeye çevirdi. Kuyumcuya göre Saukele adı verilen şapka müzedeki en değerli şey.
Halı,takı, binicilik ekipmanı ve diğer milli eserleri görmek için yurtdışından çok sayıda turist müzeyi ziyaret ediyor.
Sanatı, yeni kuşaklara aktarıyor
Alibay, milli sanatı yeni kuşaklara aktarmayı da ihmal etmiyor.
Eskiden sadece kendisi çalışan atölyede halihazırda öğrencileri ve oğlu Ziyat da kuyumculuğun püf noktalarını öğreniyor.
Çok sayıdaki öğrencisi en az 3 yıl boyunca bu sanatı öğrenmek için Alibay’dan ders alıyor.