“KİMLER BURADA” Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Gül ALCANSOY ;
Önümüzdeki süreçte, Afrika Kıta’sında açlıkla uğraş veren ülkeler başta olmak üzere,dünyanın dört bir yanında bu açlık ve hastalıkla savaşan dünyanın dört bir kıtasından her kesime ..yardım elimizi uzatmayı hedefliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere tüm Türk Cumhuriyetlerinde başlatacağımız “KİMLER BURADA ” isimli Yardım Kapmanyımız ile onlara “Bir SES ” “Bir Nefes” olabilmeyi hedefliyoruz mesajı verdi.
Afrika Çocuk Politikaları Forumu (ACPF), Afrika’da her üç çocuktan birinde büyüme geriliği görüldüğünü, kıta genelindeki çocuk ölümlerinin yarısının açlığa bağlı olduğunu söyledi.Afrika’da neredeyse 60 milyon çocuk, kıta ülkelerinin son yıllardaki hızlı ekonomik büyümesine rağmen yeterli besin alamıyor.
Her üç saniyede bir, bir çocuk açlıktan ölüyor
The Guardian’da yer alan habere göre, dünya genelinde her üç saniyede bir, bir çocuk gıda yetersizliğinden hayatını kaybediyor. Yani her gün 10 bin çocuk açlıktan ölüyor.
Küresel verilere bakıldığında çocuk açlığı iyileşme gösterse de, Afrika’nın bazı kesimlerinde siyasi iradeye bağlı nedenlerle durum daha da kötüleşiyor.
10 Afrikalı çocuktan dokuzu Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen minimum beslenme kriterlerini sağlayamıyor ve beş çocuktan ikisi düzenli öğünlerde beslenmiyor.
Çocuklarda büyüme ve bilişsel gelişimi olumsuz etkileyen açlık, ülkelerin ekonomik performanslarını da ciddi oranda etkiliyor. Rapora göre çocuk açlığı Afrika ülkelerinin toplam GSYH’sinin yüzde 17’sine mal olabilir. Kıdanın şu andaki GSYH’sinin ise sadece büyüme geriliği nedeniyle yüzde 10 eridiği tahmin ediliyor.
Altı ila 23 aylık çocuklarda sağlıklı aralıklarla yeterli ve çeşitli besin alımı grafiğinde Liberya, Kongo ve Çad listenin en sonunda yer alan üç ülke. Zimbabwe, Gine Bisav, Gambiya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ise bu üç ülkeyi takip ediyor.
21. yüzyılda çocukların açlıktan ölmesi kabul edilemez’
21. yüzyılda halen çocukların açlıktan ölmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirten Bequele şöyle devam etti: “İstatistikler gerçekten alarm veriyor. Çocuk açlığının başlıca sebepleri aşırı yoksulluk, eşit ve kapsayıcı olmayan ekonomik büyüme, cinsiyet eşitsizliği ve bozuk bir kıda sistemi. Afrika bugün herzamankinden daha fazla gıda üretiyor olsa da, bu beslenme koşullarını iyileştirmedi.”
Kazakistan’ın Türkistan şehri, Dünya Mirası Kentleri Örgütüne resmen üye oldu.
Türkistan, 2 Nisan’da düzenlenecek 10. Uluslararası Avrasya Dünya Mirası Kentleri Konferansı’na ev sahipliği yapacak.
Türkistan Valiliği’nin yaptığı açıklamada, Kazakistan’ın güneyindeki ve Türk dünyasının manevi başkenti olarak tanınan Türkistan kentinin Dünya Mirası Kentleri Örgütüne resmen üye olduğu açıklandı.
Hoca Ahmet Yesevi Türbesi ilgi odağı olacak
Şehrin söz konusu örgüte üye olmasıyla statüsünün yükseleceği vurgulanan açıklamada, “Gök rengi kubbesiyle tüm dünyayı fetheden Türkistan’daki Hoca Ahmet Yesevi Türbesi, artık daha fazla turistin ilgi odağı olacak” denildi.
Dünya Mirası Kentleri Örgütü, UNESCO tarafından koruma altına alınmış mirasların idaresine ilişkin metotların geliştirilmesi ve uygulanmasına destek olunması amacıyla 1993’te Fas’ın Fes kentinde kurulmuştu.
Kazakistan’ın başkenti Nur-Sultan’da özel bir müze turistlerin ilgi odağı oldu. Berik Alibay’ın müzesinde binlerce nadir eser bulunuyor.
Berik Alibay, Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da yaşıyor. 30 yıldır koleksiyonculuk yapıyor.
Koleksiyonda eski Bronz Çağı’na ait antik eserlerden, Modern Kazak sanatçıların tablolarına kadar bir çok değerli eser yer alıyor.
Mesleği kuyumculuk
Alibay’ın asıl mesleği kuyumculuk.
Gümüş ve altından sayısız eseri bulunuyor. Yaptığı ve topladığı eserler bini aşınca, 2016 yılında evini özel müzeye çevirdi. Kuyumcuya göre Saukele adı verilen şapka müzedeki en değerli şey.
Halı,takı, binicilik ekipmanı ve diğer milli eserleri görmek için yurtdışından çok sayıda turist müzeyi ziyaret ediyor.
Sanatı, yeni kuşaklara aktarıyor
Alibay, milli sanatı yeni kuşaklara aktarmayı da ihmal etmiyor.
Eskiden sadece kendisi çalışan atölyede halihazırda öğrencileri ve oğlu Ziyat da kuyumculuğun püf noktalarını öğreniyor.
Çok sayıdaki öğrencisi en az 3 yıl boyunca bu sanatı öğrenmek için Alibay’dan ders alıyor.